招聘中
$16,000-$20,000
月薪 (面議)
2020-06-14 1091 瀏覽
又有日本名新拉麵店到港,終於搵左個weekend去朝聖下,聽講係由大阪著名嘅冠軍級拉麵大師林隆臣主理。中環分店係隱匿係一條小巷,好有日式小店個種簡約低調嘅風格特級白湯 - 由於個日好肚餓,所以嗌左大碗,但估唔到係大到兩個女仔都食到,好有誠意XD 飲左一啖湯底真係好驚豔,個雞湯係用雞骨、雞肉同雞腳熬製8小時,飲落真係好濃郁,而且係好舒服好清個種,唔完唔會覺得好滯或者有味精味~仲有值得一讚係隻溏心蛋,真係剛剛好,食過其他拉麵店一係就太熟,一係就調味唔夠入味。鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵 - 呢個組合好特別,湯頭係日本好經典嘅umi鮮味,睇落好清,但飲落係好有風味同層次,麵質軟硬適中,飲哂成碗湯都唔會有罪惡感~~仲有個海蝦完全係亮點,超鮮爽~~比起肉類反而更加鍾意海鮮GE配搭~有新鮮感~~鰹魚凍湯菠菜 - 浸到入哂味嘅新鮮菠菜~~夠爽口名古屋風雞翼 - 係香港好少可以食到呢種雞翼,佢係面頭沾哂辣辣地GE惹味醬汁~好香口~~呢間拉麵店實在係水準之上,無變劣質過江龍,值得再黎試

鰹魚凍湯菠菜 - 浸到入哂味嘅新鮮菠菜~~夠爽口

呢間拉麵店實在係水準之上,無變劣質過江龍,值得再黎試
  • 特級白湯
  • 鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵