2021-11-10 18 瀏覽
今日同朋友去咗銅鑼灣行街,佢話附近開咗一間水上人加菜,聽落都幾特別呀,所以就諗住同佢一齊去試吓呢間大澳嘅小菜。😊依家水上人家菜嘅價錢都唔算話太貴,平均一個小菜大概$60多到$150不等,性價比都幾唔錯,而且份量都算大份。我哋幾個人每人揀咗一道菜☺️,大家可以望吓啲相睇吓我哋要咗啲咩。😋《小食金磚豆腐拼花枝餅》佢嘅豆腐真係炸得好好,炸粉唔會話太厚,皮薄內軟😍😍,口感一流,配埋泰式辣醬真係美味至極☺️。《油泡野菌龍躉球》喺海鮮方面,我哋試咗佢嘅油泡野菌龍躉球😋,龍躉新鮮,肉質厚,咬落好有口感☺️,食落非常鮮甜。《漁村三寶蒸肉餅》跟住我哋仲試埋佢嘅水上人家必食小菜—漁村三寶蒸肉餅,呢一個餸真係非常適合撈飯食,朋友都忍唔住叫多咗一碗飯送飯😍,漁村三寶有白飯魚、同蝦乾等等,令到個肉餅食落去唔會有飽濟感,反而增香。😋《鹽焗奄仔蟹》店員都好好咁樣為我哋送上左一隻鹽焗奄仔蟹,好似話如果晚市惠顧滿$400以上就可以免費送一隻。😋😋 隻奄仔蟹多肉有多膏,食落非常鮮甜,一隻奄仔蟹都足夠分幾個人試。總結報告:呢間餐廳性價比不錯,如果想試吓水上人家菜,就梗係要來呢間大澳德發☺️☺️

《小食金磚豆腐拼花枝餅》

《油泡野菌龍躉球》