人越大,和朋友見面的時間變得越少;大家工作忙,放工也都要晚上七八點,加上精神上,肉身上也都已被繁忙的工作窄得很盡,放工只想回家,莫講係食個晚飯唱過k,有時候連去過happy hour既時間都未必可以搵到出黎,有時間既,都用黎陪男女朋友,老公老婆啦。所以我更加珍惜和朋友相處既時間,雖然每每約食飯既原因都已經由「無原因」變成「生日飯」,但係出到黎見到個面,已經好難得啦。今次約食飯既地點選了在灣仔,因為最遲收工既朋友甲就是在灣仔上班,要快要就腳,就選了這區。這間餐廳我自己沒有試過,朋友甲就話佢有時會同同事過黎happy hour,我地就無謂多想,決定一試。我和朋友乙早下班﹐大約19:15已經到達餐廳,人還不算多,但原來大部分既座位已經被客人優先預訂,只怪自己同朋友約食飯這麼多次還未「學精」,一班人,或者甚至係幾個人去出名既餐廳食飯,先行訂位才是皇道。我們先早到了,等候的時間可以先吃一點餐前小小食。飲品方面,cocktail的選擇真不少,比較特別的是solely cocktail 「軍、攻、和、喜、靜、真、情、流、露.」九款酒,每一款酒也會分別用不同的器皿去盛載,各有特色,怪不得朋友甲會成為這

我們先早到了,等候的時間可以先吃一點餐前小小食。

飲品方面,cocktail的選擇真不少,比較特別的是solely cocktail 「軍、攻、和、喜、靜、真、情、流、露.」九款酒,每一款酒也會分別用不同的器皿去盛載,各有特色,怪不得朋友甲會成為這裡的常客,每次到來也可以有新的嘗試。

而只要點選餐廳的任何小食,便可以以優惠價 $30點選一杯精選無酒精飲品,$50就可以點精選酒精飲品,價錢的確極優惠。

1988 瀏覽

平 $138

聚多款cocktail中,我選了「平」,它的成份包括茅台、Cointreau、Lime、Brown Sugar、Lemon Juice、Mint Leaf、Plum Juice、和sprite。成份十分多,所以飲落真係好有層次,第一口飲落酒精味很濃,可能係因為有茅台既緣故,我feel到佢既酒精上頭的都幾快,但係慢慢冰開始溶,其他甜味開始升起,又覺得佢好易入口,好好味,可以說得上係一杯有超過5種層次,10種感受既cocktail。

軍 $50

朋友乙則以優惠價$50點了一杯「軍」,成份包括中國汾酒、Tequila、Whisky、Vodka、Dark Rum、Grand Mariner、和Lemon Juice,這杯酒的烈酒成份甚多,最岩我呢個好酒既朋友,酒精濃度高,但係加入lemon juice的清新感,令呢杯酒更易入口。

五香薰蛋 $28

這時候我們先點了一隻薰蛋試試,蛋上放了蟹籽,是個幾新穎既設計,流心蛋黃做得很出色,而且薰得很入味,基本上成隻蛋都已經薰至淺啡色,食進口中甜甜地帶一點煙薰香,很好味。

七里香醉乳鴿 $103

當我們消滅了薰蛋後,朋友甲也已經來到,我們便點了第一款送酒小食,醉乳鴿排得好靚,上碟時仍然砌到成隻乳鴿型呈上,但乳鴿其實煮得還未夠醉,有淡淡的酒香,但食落酒味不濃,未知是否因為我們喝了烈酒而有所影響,但酒精的渴求提高了?

紅燒雞絲翅 (兩位) $88

餐廳的特價優惠,雖然這是二人份量,但其實三個人飲都夠,雞絲翅非常足料,魚翅食落真的有痴牙感,有點排翅既feel和氣勢,我和朋友也開始間間擔心,餐廳會蝕本嗎?(偷笑)

碧綠萵苣絲 $53

菜如其名,萵苣絲很碧綠,而,平時去四川店吃這個菜也往往有油份過多的問題,這次則做得很好,很乾身,食落清甜,更健康。

蔥燒海參 $108

朋友生日,鮑參翅肚,我們便為他點了兩款來慶生,他以為我們對他真的那樣好?要感動流淚?其實主要原因都係因為夠平,哈哈,大約$100既價錢可以食到海參,why not! 海參做得好入口,食落膠感十足,而香蔥亦都係既其中一個最愛。

椒鹽小黃魚 $148

小黃魚煎得很香,有兩條,肉質嫩滑而且香甜,但係椒鹽和小黃魚好像分開了,要用匙更把它們合拼,再一口吃下。

灌湯小籠包 $43

一般餐廳都只會用小籠包,在這大家也很concern商品說明條例既社會上,餐廳用上「灌湯」小籠包的名字,非常大膽,也可見他們很有信心,而結果也沒有令我失望,小籠包的皮做得很薄,但湯汁仍然能夠很穩固地鎖在包包上,食落juicy感十足,可說係我在香港食過的小籠包中的三甲!

爆汁生煎包 $48

生煎包熱辣辣上枱,店員建議我們可以先把包皮刺破,讓它可以加快cool down,我們當然照做啦,刺破後等了大約10分鐘才開始吃,未料到,包,仍然是熱的,而且很熱,真的慶幸店員有此提議。

生煎包的底皮微微燒焦,肉汁仍然鎖在包內,食落很香口,肉汁豐富,口感一流。

高麗豆沙香蕉球 $68

高力豆沙係我既最愛,而這裡的高力豆沙也沒有讓我失望,雖然比較細件,但餡料十足,香蕉蓉和豆沙蓉不算很甜,而個皮亦做得夠軟屬,很有口感。

桑寄生茶 $26 加蓮子 $5

桑寄生 既好處數之不盡,可以祛濕、降血壓、安胎、除風濕、寧神安眠,等等,所以有好多女仔都好鐘意飲,呢度既桑寄生茶做得唔算太甜,清清地,個人覺得加一隻蛋味道會更好,但因為我地已經超過10成飽了,所以只能把蛋放棄。

香滑燉蛋 $28

燉蛋我真係好耐冇食過,記得童年時每次和家人到訪澳門也必定會吃,木瓜奶和燉蛋都係我既最愛,今次在餐牌看到也忍不住叫一碗share食,呢碗燉蛋做得很香滑,蛋味濃郁,但係我就略嫌甜度不足。

呢間新派卻帶一點古式風情既餐廳,同事甲果然沒有介紹錯,cocktail款式夠多夠特別得黎又有上佳既食物俾我地醫肚,絕對是下班的一個好去處。
2017-06-16
生日