東歐餐廳

Ivan The Kozak
2017-11-25 794 瀏覽
我通常寫open rice, 有兩個極端,一係好好食,一係超級難食。今次係屬於前者,事緣係老婆屋企人生日黎慶祝食飯。所以去左依度。一坐埋位已經覺得好有氣氛,重重的木椅,好多俄烏的裝飾品。初初都覺得奇怪就係,俄鳥餐廳怎會有香港人?原來佢哋係家庭經營,父香港人,媽俄國人,仔係mix, 家庭組合負責樓面。當然主角當然係野食,五個人點了,兩個沙律,一個小食,二個main, 二個甜品。個個都有特色和好食,正如老闆所講,餐牌的菜都選過係啱香港人口味,抱歉未能提供main 的相,因為我只負責食,影相責任係老婆果邊,大家想睇main 的相問我老婆就可以。兩個main 係燒豬肋骨,煲牛腩。main 既份量都係偏少,可能我哋沒預到main 原來都唔大份。其餘d 菜唔多介紹,自己睇相,應該前面的文都有講。食完甜品後,再意外係老闆令左7,8支 vodka 擺係我哋前面話,可以每人選兩杯黎飲,我覺得老闆幾好客,但坦白講飲唔慣vodka 的我就唔太識欣賞。最後的評語係可以再 encore