2017-08-25 196 瀏覽
打風日前,當然約埋三五知己到酒吧飲酒吹水,行到旺角就見到呢間新開既手工啤酒酒吧,見到氣氛唔錯,就膽粗粗同班fd咁入去試下。一入到去,就見到個吧檯入面幅牆,鋪滿哂斟手工啤酒既輸酒管,好吸引人既目光。一坐低,侍應就好好咁過黎介紹下邊隻酒啱飲,餐牌入面有成16隻手工生啤+10幾隻罐裝手工啤款式夠多,啱哂唔同人口味,最後經過一連串既推介,都係簡左個入門既啤酒set,感覺較fruity,有三杯手工啤都幾抵飲,第一次黎ma三隻手工啤包括有16號同香港酒廠合作既lady guava,7號黎自英國既the pale armadillo,同埋4號都係黎自英國既stay puff波打酒。一開始由淡飲到入濃,16號開始,餐單寫住係石榴味,飲落去就飲到有好香既果味,少少既石榴味,更多既係麥香,個aftertaste甜甜地,好易入口。之後到7號,呢隻比起16號,果味更重,好香既柑橘味,飲落口之後有種回甘既味道,三種入面最好飲係呢隻,可能係個人鐘意重果味既啤酒。最後到4號,呢隻黑啤幾有特色,一入落口有種威化餅既味道,飲飲下就有少少既棉花糖甜味,不過呢兩隻味都俾苦澀味包住,個after taste有種黑朱古力既苦,

fruity,有三杯手工啤都幾抵飲,第一次黎ma

最後到4號,呢隻黑啤幾有特色,一入落口有種威化餅既味道,飲飲下就有少少既棉花糖甜味,不過呢兩隻味都俾苦澀味包住,個after taste有種黑朱古力既苦,我自己就麻麻地,如果有人鐘意苦既手工啤,呢隻應該幾啱心水。

三隻酒都幾好飲,下似會考慮試下advanced set

最後當然要搵野食送下酒,就叫左個煙燻豬肋骨。 呢個豬肋骨真係好好食,表面鋪滿調味粉,搽得好均勻,冇任何一個位漏
出面既豬肋骨可能煙燻唔好既話就會有陣苦味,但係呢間酒吧整出黎完全無苦味,只有淡淡既煙燻味,食落去甜甜地,肉質又腍又多汁,十分推介
唯一既缺點就係分量太少,不過好彩就有即炸薯角補救

食完飯, 最好就係,同三五好友一齊黎飲酒食宵夜,呢到一定滿足到唔同人既要求
  • 自家製bb豬肋骨