2018-07-27 1589 瀏覽
平時一直都話東涌係美食沙漠,除左因爲自己自己係原居民,好多野已經食到厭之餘,仲因爲東涌食店嘅種類真係頗少。上星期晚同男朋友為左挽Pokemon Go而去左好少去嘅昂坪站後面嘅達東路公園(好似係呢個名),夜晚嘅公園係幾舒服嘅,挽完Game之後就入左美談用餐。以前美談呢個鋪位係一間BBQ Bar,小妹少時都試過到訪,但係主要感覺都係貴,幾大同埋好黑。呢家美談接左手之後個感覺唔同左,一樣係好大,但係就覺得舒服左好多。除左係因為光猛左,入面用嘅燈具都令人覺得幾有質感。店鋪有燒肉專用枱同埋普通用餐嘅木枱,但係可能係因為面績係幾大,樓底又高,所以就算隔離枱係食緊爆肉都唔會覺得有味,都唔會搞成身都係肉味。一坐底,就有4碟小菜,辣薯仔好好食,好入味但係唔算好辣,小妹基本上完全唔食得辣咁濟,但係都覺得好好食。泡菜係中意嘅口味,好爽脆,辣度比薯仔高少少,但係會想一路食嘅辣味。冷菜都好食,入味,少少鹹,重麻油味,送飯正。甜豆幾得意,有少少硬,但甜甜地。小妹好中意食韓式炒粉絲嘅,但佢嘅粉絲就麻麻,味道都好食嘅,但係就無平時食嘅咁乾身,佢係有汁嘅而比平時食嘅Lim笠。另外係韓式拌飯,份量大,而且多料,拌完之後小
另外係韓式拌飯,份量大,而且多料,拌完之後小妹食左幾啖未落韓式辣醬嘅飯,好食,未落辣已經好香,但又清爽,落左醬之後更香。跟飯嘅湯好清淡,完全無出面嘅咁多油同味精,飲入喉好順。
最後係男朋友叫嘅海鮮湯面,更大份量,但係係湯好滿,面上面有大大隻青口,小妹本身唔中意食青口,所以覺得麻麻,男朋友就覺得還ok,不過湯底濃度啱啱好,而且中意食面嘅男朋友表示面嘅質地好好食,幾得意,軟硬適中,仲有啲彈牙。
只係價錢對學生而言有啲高價,不過用餐體驗算係不錯,間唔中黎一次係不錯嘅。希望可以繼續捱落去,下次去試埋個烤肉。
Btw,鋪頭應該係由同村街市入面韓式食店東大門店主所開嘅,因為男朋友認得個男老闆係東大門老闆嘅爸爸,而東大門食物質素不嬲不錯,所以應該水準有保持到。
前菜
韓式炒粉絲