2018-09-27
💋 美味四式: ¤ 部分好味😋😋😋.屋企人知道元朗開咗間北京樓,就話諗住去試下。於是中秋節團年飯就去咗呢度食。 我之前食過尖沙咀嗰間北京樓,覺得都幾好味,所以對元朗分店呢一間都有一定嘅期望。 不過似乎同我嘅期望有啲落差。.今日叫左1. 茶樹菇鮑汁炒雞丁 2. 北京填鴨半隻 3. 小籠包 4. 賽螃蟹 5. 雞湯小雲吞 6. 燻魚 7. 高力香蕉豆沙 8. 蛋白杏仁茶.1. 茶樹菇鮑汁炒雞丁: 份量唔多,味道普普通通.2. 北京填鴨半隻: 北京填鴨係主打菜, 啲皮係脆嘅, 有大蔥青瓜蘿蔔加埋醬汁一齊, 係好味嘅。 .3. 小籠包: 佢嘅汁唔多, 配埋醋個味道會突出啲, 不過我覺得另外一間小籠包好味啲。4. 賽螃蟹: 其實賽螃蟹唔係蟹嚟嘅,係用蛋白炒嘅一碟餸。 我覺得佢本身個味有啲偏淡,所以你要 配合醋嘅味道先得。.5. 雞湯小雲吞: 有十隻左右, 我相信佢啲雲吞唔係手做而係係機器整出嚟嘅。因為你仲會睇到佢個底係扁嘅, 一睇就知唔係人手做, 味道不過不失。.6. 燻魚:自己覺得ok,但係屋企人話有別於平時分意嘅做法。 所以留番畀大家研究下。.7. 高力香蕉豆沙: 其實本身甜品我係諗住叫拔絲
1. 茶樹菇鮑汁炒雞丁: 份量唔多,味道普普通通
7. 高力香蕉豆沙: 其實本身甜品我係諗住叫拔絲蘋果嘅,但係去到佢竟然話冇!!!我非常傷心, 唯有試下個高力香蕉豆沙。 個人意見認為佢嘅高力豆沙畀一般嘅為實淨, 平時食開嗰啲係較為軟綿綿,空氣感重啲。 甜度適中嘅唔算係好甜。
8. 蛋白杏仁茶: 有啲細碗,杏仁味ok 但係蛋白就少咗啲lu
📢提提你:
自己覺得尖沙咀間北京樓好味過元朗嗰間。 如果真係好想食北京留嘅就,我會建議去返尖沙咀。.
同埋元朗呢間係限時個半鐘頭要食完。 如果可以嘅話就早啲預約,如果唔係嘅你,就要walk-in入去,有排等。 或者可以先用app 去排隊攞飛。
______________________________ <北京樓>
地址: 元朗元龍街9號形點一期2樓2061-2062號舖