2019-01-11 1096 瀏覽
原本約咗去食九龍城食泰菜點知塞車⋯⋯就係中途轉左落土瓜灣。附近只係諗到窩子,但成日超多人同埋唔轉menu,雖然門外泊車真係方便。去到mikiki停車場入口,見到對面街都幾多嘢食就唔諗啦~是但入一間見門外話係居酒屋,呢間鋪仔細細我哋最鍾意幫襯小店,坐滿左一半客人,有個姨姨好熱情咁出嚟招呼。店名叫丼海龍,咁就叫晒丼同麵黎試試佢。我哋都好快手咁落咗一個一口醬油海鮮丼、一個吉列豬扒烏冬、小食叫咗炸軟腳蟹、可樂只係加$5一口醬油丼,估唔到啲海鮮係火炙左既,啲材料有這種魚、帶子同玉子,切得幾大粒,醬油味幾夾火炙,如果只係魚生夾醬油,就無左個少少炭烤味,魚生味會無咁出,而家有少少油脂溶左仲香左,如果蔥多啲就更好叫既係烏冬嚟錯咗拉麵~~不過見佢煮咗就照食啦。湯就淡左哦無乜豬骨味配料亦唔算多,吉列豬扒係有驚喜嘅,另上面夠脆豬扒係厚切,可以保留到肉汁同口感。如果有生椰菜絲同吉列汁就好喇我一向唔係好食炸軟腳蟹,因好多時候都係又瘦又炸唔脆油到呢⋯⋯但見到咁肥美成隻上,嗰啲蟹蓋仲有膏架😲咬落仲脆口唔油總結:坐得舒服,碟頭又夠,賣相都唔差,都幾好食,姨姨斟茶仲斟得好密非常好
一口醬油海鮮丼

吉列豬拉麵