2018-08-14
之前已經來過一次,感覺環境十分好,十分適合偽文青到來喝杯茶,嘆嘆甜品。知道最近有新品推出,當然環來試試。一如以往,食物依舊有水準,先點一份主打茶食套餐,茶餐包括了前菜、主食和飲品。這裡的食物,都是以店內的茶系作主打,所以吃到的都是比較清新的味道。☕️茶食套餐 ($78)🍀前菜🍯味噌伯爵茶漬大根(白蘿蔔)茶漬大根滿滿味噌醬味道,清甜無渣,好吃!🍴主食🍜茶湯冷麵 配 香茅薑茶脆魚塊🐟茶湯冷麵是採用自家沖泡的,可以吃到原汁原味的味道。茉香粉絲配溏心蛋🍳🍹飲品🍃茉莉綠茶(氮氣茶)(跟餐+$10)🍊橘香西柚口味飲品是新品來的,賣相夠吸引又好味呢!重點來了,這裡的蛋糕非常出色,大家一定要留肚食😋2個人點了3個蛋糕,還追加了2款自家製的茶味雪糕,賣相靚之餘,味道仲好好😋🌷玫瑰荔枝慕斯蛋糕🌷 ($36)🍫抹茶榛子朱古力蛋糕🍰 ($36)🍇藍莓益力多蛋糕🍰 ($36)+$18追加茶味雪糕球一個🍦雪糕口味:🍯蜜糖茉莉綠茶、🍁老樹紅茶最後2杯甜品🍋有汽檸檬蝶豆花茶 ($36)🍵抹茶鮮奶 ($39)店員教我地要打到起泡再混入鮮奶🍼先飲🉐混入鮮奶🍼之前可以先嚐嚐抹茶🍵正宗口味 嚐到苦澀味是正常的🤪✨重點係:我打極
☕️茶食套餐 ($78)
🍀前菜
🍯味噌伯爵茶漬大根(白蘿蔔)
茶漬大根滿滿味噌醬味道,清甜無渣,好吃!
🍴主食
🍜茶湯冷麵 配 香茅薑茶脆魚塊🐟
茶湯冷麵是採用自家沖泡的,可以吃到原汁原味的味道。
茉香粉絲配溏心蛋🍳
🍹飲品
🍃茉莉綠茶(氮氣茶)(跟餐+$10)
🍊橘香西柚口味
飲品是新品來的,賣相夠吸引又好味呢!
🌷玫瑰荔枝慕斯蛋糕🌷 ($36)
🍫抹茶榛子朱古力蛋糕🍰 ($36)
🍇藍莓益力多蛋糕🍰 ($36)
+$18追加茶味雪糕球一個
🍦雪糕口味:🍯蜜糖茉莉綠茶、🍁老樹紅茶
最後2杯甜品
🍋有汽檸檬蝶豆花茶 ($36)
🍵抹茶鮮奶 ($39)
店員教我地要打到起泡再混入鮮奶🍼先飲🉐
✨重點係:我打極都起唔到泡 最後要店員出馬先成功打到起泡😁😂😅