2019-10-25 823 瀏覽
每次去荔枝角如果時間充裕既話我都一定會去D2 PLACE光顧LA PÂTISSERIE des IDÉES因為佢既蛋糕款式特別之餘又好食,造型非常精緻,真係睇得又食得認識呢間餅店係因為以前係附近返工,由佢第一日開張我就同班同事有光顧基本上佢既蛋糕都唔會中伏,所以我地好多時候收工都會過黎食件餅傾下計先走直至離開左舊公司都三年,我仍然係一有機會就過去食件餅當支持一下小店每一次我都要企係度諗好耐去決定要咩蛋糕因為佢真係每一款都好靚好吸引人,總會有意外驚喜店家會係蛋糕既名牌上寫埋會有咩內餡,因為好多時從佢個名同外表係估唔到入面有咩餡料都睇左大約五分鐘,最後決定要軟芝士蛋糕店員一如以往都係好有禮貌,俾錢後只要坐低等店員送蛋糕就可以蛋糕面層既芝士質感似棉花糖,芝士味唔算太濃,帶微甜第二層係薄薄既熱情果醬,偏酸,好醒胃! 不過本人一向都唔鐘意熱情果味,可能我唔記得左望清楚內餡~如果知道既話我會揀第二款蛋糕然後係海綿蛋糕 --> 軟芝士--> 焦糖味脆餅焦糖味脆餅好脆身,焦糖味突出,甜度唔高,整件蛋糕有多種唔同既口感同味道~又一次獲得驚喜

每一次我都要企係度諗好耐去決定要咩蛋糕
因為佢真係每一款都好靚好吸引人,總會有意外驚喜
都睇左大約五分鐘,最後決定要軟芝士蛋糕
店員一如以往都係好有禮貌,俾錢後只要坐低等店員送蛋糕就可以

蛋糕面層既芝士質感似棉花糖,芝士味唔算太濃,帶微甜
然後係海綿蛋糕 --> 軟芝士--> 焦糖味脆餅
軟芝士蛋糕