呢排好鍾意試新野,好耐無食過台式牛肉麵,於是今日同友人黎到呢間銅鑼灣新開既段純貞牛肉麵食個lunch。裝修好靚,以木為主,感覺古色古香,座位舒適,適合同友人飯聚。餐廳主打唔同種類嘅牛肉麵同雞麵,仲有多款小食同台式飲品。設有加一服務費。我地第一次黎,揀左個牛肉麵同一款乾拌麵,再加一款小食,試吓佢哋d手勢先。麵可揀細麵或手工麵。原味牛肉麵 $84+10%原味牛肉麵賣相好唔錯,連個碗都印左個招牌名。先飲一啖湯,好清甜,帶有香濃藥材同牛骨味,但係一d都唔油。原來個湯係用牛油加入香蔥,薑蒜,豆瓣與23種中藥材,慢火拌炒8-9小時後,加入牛骨高湯熬,再加上各種手工調配的香料及醬料,但係飲出嚟嘅感覺係複雜中見簡單。餐牌介紹手工麵搭配湯底最好,因為更吸湯。所以呢個麵我地揀左手工麵,手工麵粗身有咬口,好似刀削麵。牛肉原來係牛腱心肉,一隻牛只有五碗份量左右。牛腱心肉有三大舊,炆得超淋又重牛肉味,仲帶d骨膠原重既牛筋,餐牌寫明係美國牛肉,唔怪之得,好好味。配菜有一條小棠菜同蔥花,另外有一小碟鹹酸菜,都唔差。我地真係清左個湯,有相爲證。蒜香手撕雞乾拌麵 $78+10%呢個蒜香手撕雞乾拌麵,我哋揀左細麵,貪細麵

原味牛肉麵 $84+10%

蒜香手撕雞乾拌麵 $78+10%

蒜香手撕雞乾拌麵

呢個蒜香手撕雞乾拌麵,我哋揀左細麵,貪細麵易沾醬汁d。細麵好滑,不過質地較濕淋,個人鍾意手工麵多d,不過我友人鍾意細麵多啲。手撕雞係鹹雞,有雞味同鹹香。拌麵汁唔過鹹,手撕雞同細麵,加上蒜粒,花生粒同蔥花一齊食,口感味道都幾好。配菜有一條小棠菜同一隻鹵水糖心蛋。鹵水糖心蛋我第一次食,都幾好味又唔過鹹。同樣,另外有一小碟鹹酸菜。值得一提既係,個麵係超熱既。

鹽酥雞 $48+10%

鹽酥雞

小食叫左鹽酥雞,有六大件,炸得外酥內嫩,而且肉汁豐富,好正!空口食會乾,拌湯麵食更好。
鹽酥雞

我地每人叫左一杯珍珠奶茶。

香芋珍珠奶茶, 抹茶珍珠奶茶

抹茶珍珠奶茶 $32+10%

抹茶加奶茶真係未試過。呢個抹茶味同奶茶味都較淡,d珍珠細細粒但係好煙韌彈牙。

香芋珍珠奶茶 $28+10%

呢個香芋珍珠奶茶香芋味好香濃,加埋好多煙韌彈牙既珍珠,係一個超正既飯後甜品

今餐食得好滿足,特別推介原味牛肉麵同鹽酥雞!食左好多野,每人都只係$135。
2021-03-10
香芋珍珠奶茶, 抹茶珍珠奶茶