招聘中
$16,000-$20,000
月薪 (面議)
2021-07-19 1776 瀏覽
中環比人嘅感覺固然高級,隨之而來嘅就係第二直覺就係「一定好貴」。今日發現咗呢間開喺地庫嘅拉麵店,定價同主流拉麵店相若,都係一百頭嘅價位,但驚喜地躍身我心目中top 10拉麵店。第一樣不得不提嘅就係碗(大)拉麵真係好大好大碗,食完超級滿足。呢碗特級白湯(大)拉麵($118)麵底軟硬度拿捏得剛剛好,而溏心蛋同樣係加分位,show off到廚師對火喉嘅控制手到拿來,半生熟呢一點聽落基本但實質上都唔少餐廳未做到,所以值得一讚。而其實最驚喜嘅莫過於佢啲叉燒!對於我呢啲本身唔多鍾意食肉嘅人,往往就算食同樣價位嘅拉麵時,食到叉燒都會諗「啲肉乾爭爭硬掘掘,如果可以走叉燒就好」,但真心嗰句呢度嘅叉燒非常高質!肉質肥瘦參半,食落口絕對唔會難咬,咀嚼過程非常享受,未至於入口即溶咁誇張但講真都不遠矣。好評好評!自家製餃子($48)質素不賴,但奈何佢有個生得咁優秀嘅大哥唯有活喺長子嘅陰影下了sosad。明明餃子都好好食,醬料唔係普通醬油有好輕微嘅辣去吊味,餃子皮本身又夠香脆,整體比較特別而且和諧。波子汽水($28)感覺上係食日本嘢必叫嘅飲品所以都打個卡先xdoverall非常非常impressed,非常非常推介

overall非常非常impressed,非常非常推介!

———————————————

#立体派

立体派拉麵 (威靈頓街) (中環)
中環威靈頓街27-29號元益大廈地庫
  • 自家製餃子
  • 特級白湯(大)
  • 特級白湯拉麵
  • 特級白湯
  • 特級白湯拉麵(大)
  • 溏心蛋