2017-10-19 80 瀏覽
我好鍾意食韓國菜,無論傳統定新派菜都鍾意。今次又搵左一間有oppa廚師同waiter註場嘅新派韓國菜!位置好方便,喺正銅鑼灣廣場後面樓上,食完仲可以去行街。自從之前喺首爾食過好出名嘅炒辣雞加蕎麥麵,我就一直對嗰度嘅蕎麥麵念念不忘。但係一直都搵唔到類似嘅!但係,我喺哩食到啊!就係哩款炸魷魚彈彈麵!雖然我唔sure餐廳選用嘅麵係唔係蕎麥麵,但係口感極似,同樣爽口,彈牙又滑!喺湯汁浸耐d都唔怕,可以同朋友慢慢傾計。魷魚係除去頭部之後原隻炸,上面再撒上芝士絲,食之前waiter會幫你剪好,方便食用。湯汁可以揀辣度,我揀左微辣,辣度好適中。第二道菜我地揀左醬油味無骨炸雞。我最怕出街食飯要吐骨頭,比較唔方便,佢去晒骨,啖啖肉就最啱我哩種懶人型食肉獸。雞肉炸得皮脆肉嫩,味道比較清淡,配以4款醬汁(白醬應該係沙律醬;黃色係蜜糖芥末;紅色係酸甜醬;黑色係醬油),味道就剛剛好,唔會太濃太膩。而且為免食客食得太多肉而半途退出,2道菜都附有雜菜沙律,可以解下膩。最後就點左2杯奶昔作結。我係飲藍莓奶昔,入口有好濃郁嘅藍莓同乳酪味道,好飲!
我好鍾意食韓國菜,無論傳統定新派菜都鍾意。
今次又搵左一間有oppa廚師waiter註場嘅新派韓國菜!位置好方便,喺正銅鑼灣廣場後面樓上,食完仲可以去行街。
但係,我喺哩食到啊!就係
炸魷魚彈彈麵

哩款炸魷魚彈彈麵!
湯汁可以揀辣度,我揀左微辣,辣度好適中。
醬油味無骨烤雞
第二道菜我地揀左醬油味無骨炸雞
奶昔

最後就點左2杯奶昔作結。
我係飲藍莓奶昔,入口有好濃郁嘅藍莓同乳酪味道,好飲!

炸魷魚彈彈麵
醬油味無骨烤雞