有朋友食過話呢間渝味曉宇係正宗重慶火鍋黎,重要幾好食,不過記得叫我一定要食得辣先好去 ! 咁我咪去挑戰下...哈哈.....黎到餐廳,就被安排坐係一個窗邊位,位於19樓既佢,咁岩對外環境已經無其他好高既大廈遮擋個景,面向住維港既佢,竟然有少少海景可以睇到,都真係有少少驚喜架 ~ ( 當晚入坐個時間大約1830,重咁岩可以望到個天慢慢變色添 ~ )望望枱面,感覺所有野都幾整齊又乾淨,餐廳會係客人入座之後,都比每位客人一碗暖暖,既滋潤又開胃既冰糖燉雪耳紅棗糖水,呢碗野都真係幾滋潤又好飲架 ! 如果朋友未到,慢慢食住呢碗野等,個感覺都真係幾好 係等緊上菜同湯底黎到既同時,客人可以著上呢條圍裙先,雖然薄薄地既佢好似冇咩作用,不過佢係吸油架,只係一次性用既 ! 所以如果一陣D汁 / 湯底彈落身上,咁都起碼有少少野可以擋一擋嘛 !食野未到之前,飲啖呢杯微凍既自家製既洛神花茶先,味道比較酸,不過酸酸甜甜既佢會令你比較開胃,甚至可以幫你一陣解少少辣添架 !係食火鍋配料之前,今晚我都揀左一款比較有特式既小食,佢係可以即食既紅糖糍粑 $69,份量對二人黎講都幾多,而且每條糍粑都幾大條啦呢款其實係重慶特式小

呢款其實係重慶特式小食之一,口感非常煙韌,但食落又唔會太痴牙,亦唔會覺得好難消化,紅糖醬既配合下,甜甜地,令本身比較平淡,米味比較重既糍粑加添味道 ; 不過整體黎講,3-4 人分享比較適合,份量安排上會比較好 ; 未食過既絕對值得一試

黎得到食重慶火鍋,無理由唔食辣啦!不過呢度直頭係無得你唔食辣!辣果方面,就只有普通辣湯 及 重慶辣湯,今晚,我就只叫左一個普通辣湯,就係上圖既呢個了,好彩無叫重慶辣湯啫。。。

中間果個細鍋,就可以揀一個唔辣既,今晚我就揀左蕃茄魚頭湯,味道鮮甜,有多件蕃茄,一個大魚頭件及一大棵芫茜,係今晚呢一餐既清泉

今晚叫左好多野食!再搶眼既當然係個湯底啦!望到都覺得辣!其他就有幾款唔同既配料,當中有美國安格斯優質肥牛,稻田毛肚,極品鵝腸,曉宇嫩牛肉及現炸豆皮

有幾款食物都係比較少見,比較有傳統中國火鍋特色味道既,整體味道及份量都唔錯,兩個人分享食用非常適合

當中特別想介紹嘅,就有呢個稻田毛肚,網絡大大塊嘅佢,感覺其實有啲似係酒樓食既黑牛柏葉 ; 冷冰冰,用冰塊盛載住既佢,感覺有啲似刺身,但係𤆥熟之後,口感非常爽口,如果將佢放落麻辣湯底,就完全吸收晒辣嘅味道,絕對值得一試,好爽架!

而美國安格斯優質肥牛既質素都好唔錯,牛味好重,入口即溶,完全食到佢嘅質感,放落麻辣湯底果邊食,真係好正!食到頭皮都出煙呀!

因為當晚可以即時安排入座,所以都無留意到原來餐廳門口有呢D飲品同小吃比客人,可以係等位既時候享用,其實呢個咁既安排同供應,係中國內地一D比較大型既餐廳都會咁做,而香港就比較少有呢D咁既OFFER,所以都有加分既點 ; 同時,餐廳都有提供薄荷糖比客人用餐後食用,可以稍為清除少少重口味,都幾細心架 ~

總結係,如果我要食一個正宗既重慶火鍋,不論環境,價錢,味道,服務,呢間將會係我既不二之選,因為都真係幾貼近正宗既重慶麻辣火鍋 !