2021-11-02
天天海南雞飯(銅鑼灣)#疫情期間冇得去旅行,星加坡著名的天天海南雞飯,今日終於有機會去試下其風味!#我哋今次去咗銅鑼灣分店,嗰度地方好大,門口有個酒吧,可以坐喺度飲酒,每張飯枱都有一個蠟燭,配合昏暗的燈光,氣氛浪漫。1.天天海南雞皮燒雞$288:兩種雞的雞肉,超嫩滑,配合三種不同的秘製醬汁,簡直冇得彈,海南雞外表晶瑩透亮,燒雞外皮爽脆,兩者都香滑易入口,雞味濃郁,而且已去骨,簡直啖啖肉,肥美得來也沒有一點兒肥膏,食到你停唔到口。2黃金大蝦$128:大大隻的蝦均勻地沾上鹹蛋黃醬,炸得非常香脆,惹味香濃,味道恰到好處,不會太鹹,即是空口吃也不怕。3松露蝦多士$68:表層的黑松露味道非常香濃,多士香脆而不油膩,虾非常大隻,每一啖都咬到鮮甜的蝦肉,中間層夾着墨汁魚膠,鮮味十足,令人開懷大吃。4雞油飯$58:雞油飯超香口,氣味清香,粒粒分明,不會太油,充滿雞油的香味,吃多點也不怕胖。