2019-12-18 16 瀏覽
今次嚟到尖沙咀食正宗泰式船麵,同朋兩個人叫左船皇湯麵($58)同船皇撈麵($58),湯麵依家仲做緊優惠,加一蚊就可以將牛肉升級為和牛!船皇湯麵配料有:牛肉片、牛腩、牛肉丸、雞翼、雞絲、豬肉丸、豬肉、豬潤。配料相當豐富,而麵底就叫咗河粉,呢度嘅河粉相當特別,粗度係正常的五倍,唔容易浸到淋哂。湯底非常好飲,味道非常濃郁,有少少藥材味,感覺到係真材實料炮製而成,非常推薦。船皇撈麵配料同船皇湯麵一樣,撈麵麵底就選擇了金邊粉,撈麵汁係以牛油、蒜蓉等製成,牛油同蒜蓉味都好香!枱旁邊有調味品,有魚露、辣椒粉、同自製辣汁,估計係以青辣椒、蒜蓉、醋等製成,味道酸酸辣辣非常開胃,無論加入湯麵或撈麵都好好食!沙嗲串燒(雞$14、豬$14、牛$16)味道非常濃郁,而且都有好香嘅燒烤味,好食!額外叫多咗個豬皮($12),不過其實湯麵同撈麵都會附送一塊,唔需要特登叫,因為食得多會滯🤣。以尖沙咀地段來講,餐廳收費屬於平價,而且仲要免加一,不過以份量來講,女仔食會剛好,男士們有可能就要加麵底先會飽。