2023-02-06
每次好友帶我覓食都唔會令我失望,只有一次比一次驚喜,棉登徑一帶太多嘢食,但係我哋都鍾情正宗水產類。呢間日本老牌海鮮店為人熟悉,黎到香港一直質素係有保證,如海鮮由日本直達一定好穩陣。主打浜燒海鮮之外,仲有出名的甲羅燒。店舖佈置充滿哂日本特色,勁有日本feel,每張枱都都設有一個烤鍋,職員仲會幫你原汁原味地燒,very good !🇯🇵漁師二人前盛:當日時令刺身,今日係吞拿魚腩,大蝦,油甘魚,赤背等等,每件鮮味十足,好似坐喺黑門市場食緊嘅感覺😅🇯🇵蟹味噌甲羅燒 / 芝士蟹肉甲羅燒:前者用味噌調味,配上蟹籽、鵪鶉蛋、蔥同蟹肉,已經好鮮味。後者加埋芝士,味道更加提升,更加香濃。🇯🇵鮑魚殼燒:職員慢慢剪開鮑魚,慢慢地燒,最後只加少少醬油,簡單的燒法已經好好,就係想食到鮑魚本身嘅鮮甜,佢又唔會靭口,好稔身。🇯🇵三文魚壽司拼盤:三文魚五種食法,原味、火炙、蟹籽、海膽及黑松露,各有特色👍🏼🇯🇵牛油黑松露炒野菌:黑松露炒菇係好匹配,互相提香,簡簡單單地炒已經好香,新鮮嘅菇好爽脆。🇯🇵蟹雜炊:新鮮嘅蟹腳,清水做底,加白飯煮爛變成粥,再加埋蟹籽、雞蛋同蔥,簡簡單單嘅食材已經令到成個粥非常鮮甜。🇯🇵三文魚牛油
🇯🇵漁師二人前盛:
🇯🇵三文魚牛油果油醋漬:新鮮嘅三文魚配上健康牛油果,落少少油醋,這個沙律很清新。
🇯🇵梅乾highball : 幾粒梅乾加上highball酒,幾襯。
🇯🇵冰菠蘿燒酎:冰鎮嘅菠蘿加埋燒酒,冰冰甜甜,帶啲酒香。