2015-09-22 471 瀏覽
係旺角行街,相信唔少食店都食過sin,二人世界唔想俾人打擾?唔想同人迫?我地就簡左呢間Amico 1890。餐廳名Amico 正正是意大利文「朋友」的意思。餐廳老闆話用呢個名係希望食客和他的朋友都能在溫馨愜意既環境中,享用大廚悉心炮製準備既美食!門口旁邊用左即影即有相整左個心形。唔知下次再去既時候仲見唔見到呢?一開門就見到張長Bar枱,有個型女調酒師係到調酒同埋一位靚靚大眼女侍應招呼我地。雖然一入去俾你既感覺門口細細咁(可能係黑色配色裝飾同暗暗既燈光關係),但係長而深既店舖都應該都可以容納到三十人。另外仲有上層ga~~不過我去既時候上層已經全層滿座,仲有一眾人既聲音相信上面開緊party la~~~靚靚店員解釋話上面既都係大長台,專比一大班人用既。以Amico 1890既裝修同風格,絕對係啱sin靜靜地,舒舒服服坐係到用餐既餐廳。我地最後坐左二人位,係則邊既牆身有一幅畫,內文同食有關。餐牌有三款,套餐,散叫/野飲,同埋酒精類飲品。由於我地兩個人行左成日街都好肚餓,又見到餐牌上面既野食非常吸引。所以決定叫一個套餐再加另外散叫。先介紹一下套餐第一個上既係是日餐湯同意大利風乾火腿沙律湯入面充

先介紹一下套餐
第一個上既係是日餐湯同意大利風乾火腿沙律
南瓜湯
湯入面充滿左南瓜肉,湯味香濃,仲帶有小小奶香。
意大利風乾火腿沙律
沙律菜新鮮,火腿薄薄一片份量剛好,另配有黑醋,小小酸夠曬醒胃。
黑松露卡邦尼意大利粉
聽講佢地既麵條係每天即日自家製,果然食入口非常煙韌有口感。而且卡邦尼汁沾滿左每條意粉,再用上多種成份精心調配,顯得味道非常濃滑,一食再食!意粉配上極精緻豪華黑鑽石黑松露,大大提升菜式質素!
雪糕窩夫
呢個窩夫非同小可,因為佢係即叫即做,烤得非常鬆脆,一d都無過火,食入口既時候卜卜脆。係上面再放上一個乳酪雪糕球,一凍一熱一軟一脆,口感爆燈。介紹完套餐,就到散叫食物。
日本帶子刺身沙律
帶子大大隻好厚肉,菜是新鮮的,沒有出水情況。
炸魚薯條
一個普通名字既菜式,但係佢地做得非常出色。上菜時炸魚既香氣已經迎面而來。魚肉香滑細味,沒有炸到過火,外脆內軟,每一塊炸魚都好均勻。薯條大大條,每一條都炸到金黃色,而且帶有芝士味到。
美國安格斯肉眼扒
足八安士重量級牛扒配上薯條及伴菜。我地叫左七成熟,整塊肉眼肉色均勻,肉質嫩滑,油花分佈均勻,不肥不膩。手工煮得不錯,肉汁鎖緊於肉內,上枱香氣四溢。
美國安格斯肉眼扒
切開品嘗既時候,能感受到肉質、肉汁及油香的滋味。
黑松露卡邦尼意大利粉
雪糕窩夫