2019-07-06 857 瀏覽
3點3又到左下午茶嘅時間,今日黎到尖沙咀high tea,成日經過尖沙咀都會見到哩間霸王山莊,屹立不倒左咁多年應該好有實力佢嘅tea set望落好多選擇,一碗擔擔面配三個小食再配一隻小籠包+$6有埋豆漿飲,下午茶來講絕對係相當豐富,夠晒霸王豆漿夠大杯,但豆味欠奉。Tea set到!小食原本想試口水雞但咁岩已經賣晒,好可惜,唯有選擇海蜇頭,烤麩,同蒜泥白肉卷。海蜇頭好爽口但就冇乜味;第一次食烤麩食落好似豆卜幾特別;蒜泥白肉卷就微辣幾開胃小食整體不過不失。到我期待嘅小籠包,咬落去皮唔夠薄,輕輕咬開想飲啖湯汁先,點知係無吉穿嘅情況下竟然都係無湯汁,乾爭爭的食完配菜後就黎到主角上海豬柳扒擔擔面,聞落好香花生味,以為湯底會好濃,點知其實都偏稀。麵款就選擇左粗豪(粗的上海麵),麵身過淋同埋唔掛汁,令人失望,食唔到擔擔麵嘅精髓。炸豬扒雖然幾厚身,但炸到皮肉分離,肉質亦有少少梅埋單有加一,雖然食到好飽但味道只屬一般,性價比唔高

凍豆漿

豆漿夠大杯,但豆味欠奉。

精選麵霸王套餐

Tea set到!
小食整體不過不失。

上海豬柳扒擔擔面

埋單有加一,雖然食到好飽但味道只屬一般,性價比唔高
2019-07-05