2019-09-17 2345 瀏覽
偶爾間因爲公事,#小秘書 同一位好耐無見嘅 #朋友 聯絡,原來佢轉咗工,office就喺我附近... 呢個世界真係細😚 相請不如偶遇,我就順帶約佢出嚟聚一聚☕️ 難得見面,唔想坐抵一粒鐘唔夠就比人趕走😅 所以 #小秘書 特登搵咗間 #小店,希望可以慢慢食、輕鬆吓。呢日我哋嚟到 #佐敦 #長樂街 和匠日式燒肉店,距離 #港鐵站B2出口 大概3分鐘嘅路程,都算幾方便。#和匠 嘅店舖外圍用木板裝飾而成,有一股日式小店嘅風格。因為第一次嚟幫襯,雖然知道 #和匠 最出名食牛🐮,但係咁多款揀咩好呢?正當我煩惱之際,老闆建議我哋可以試吓佢哋嘅「牛魔再現」,裡面包括有 #日本國產A4和牛肉眼、#美國Prime牛小排+#牛角切😋 對於只識食嘅我,當然唔係太識分🐮唔同嘅部位,不過難得可以樣樣試啲,梗係好啦!老闆好細心呀... 見到 #雞手鴨腳 嘅 #小秘書 對住個火爐 #毫無頭緒😝 仲要麻煩佢親自指導🤩 火喉嘅控制原來真係好重要,燒到 #牛小排 兩邊微燶,肉汁依然鎖住... 好正呀❤️ 不過我更愛嘅係 #和匠 嘅 #A4和牛肉眼,入口即刻感覺到 #油花嘅香味,而家諗起都口水流👍🏻 雖然🐮嘅份量唔算太多,不過其

因為第一次嚟幫襯,雖然知道 #和匠 最出名食牛🐮,但係咁多款揀咩好呢?正當我煩惱之際,老闆建議我哋可以試吓佢哋嘅「牛魔再現」,裡面包括有 #日本國產A4和牛肉眼、#美國Prime牛小排+#牛角切😋 對於只識食嘅我,當然唔係太識分🐮唔同嘅部位,不過難得可以樣樣試啲,梗係好啦!老闆好細心呀... 見到 #雞手鴨腳 嘅 #小秘書 對住個火爐 #毫無頭緒😝 仲要麻煩佢親自指導🤩 火喉嘅控制原來真係好重要,燒到 #牛小排 兩邊微燶,肉汁依然鎖住... 好正呀❤️ 不過我更愛嘅係 #和匠 嘅 #A4和牛肉眼,入口即刻感覺到 #油花嘅香味,而家諗起都口水流👍🏻 雖然🐮嘅份量唔算太多,不過其實都幾飽肚🤰🏻 所以我哋打算叫啲 #海鮮 嚟平衡吓,見到隔離枱嗰兩隻 #虎蝦 長過我塊面,#小秘書 嘅心心眼出哂嚟,而朋友就話想試吓佢哋嘅 #黑松露醬牛油帆立貝🤩 我當然無反對啦!

老闆為咗唔想我哋浪費食物,佢又忍唔住過嚟幫我哋❤️ 前前後後都搞咗成15分鐘先至食得,原來成隻 #虎蝦 最難熟嘅部位係個頭,要等到蝦肉慢慢變成白色先食得👀 我而家先知,原來即燒即食嘅 #虎蝦 係咁鮮甜㗎,肉質彈牙,蝦頭勁多羔,大家鍾意食羔嘅千祈唔好放過呀😏 最後嚟到 #燒帆立貝,原來都係一門學問,一樣係要慢慢燒等到啲海鮮汁差唔多燒乾、帆立貝變得挺身,就差唔多可以食得😋 唔講唔知,其實 #小秘書 係 #帆立貝 嘅fans,充滿 #牛油 同 #黑松露 香嘅 #帆立貝 啖啖肉,好滿足呀🥰

呢晚除咗食咗餐好嘅,仲上咗堂烹飪課👍🏻 所以我幾時都話幫襯 #小店 比較有人情味,真心多謝老闆嘅招呼呀🙏🏻
2019-09-16
  • 牛魔再現