原本想訂依間酒店嘅Lunch buffet,奈何我哋戰鬥力太雞肋,最後退而求其次試試佢個Afternoon Tea Set,之前有睇過佢menu,覺得少少哋幾岩我依啲貪食嘅小鳥胃😂今次終於無嚟錯👉🏻紅磡都會海逸酒店-Promenade西餐廳,環境非常寬敞,我哋被帶去近落地玻璃位置,陽光穿透餐廳內,光猛得嚟幾有feel😍 現場大部分人都食緊尾水Lunch buffet,目測只有連埋我一共4枱食3-5點Afternoon Tea Set☕️首先睇睇個menu都有好多種款式咸點同甜品,飲品我揀咗清新去膩嘅French Earl Grey,入口有淡淡果香,不澀不苦,味道比起英式更顯優雅溫柔不浮誇簡約三層架上枱,款款點心外觀雖樸實但份量十足,第一層必然喺例牌款式嘅咸點,一共3款-煙薰三文魚芝士薄餅卷:濕潤彈牙餅皮夾住厚切煙三文魚同芝士,層次分明,口感滿分💯-意大利風乾火腿配長法包:法包仍能保持脆卜卜,配上大塊風乾火腿,貌不驚人但比起其他酒店華而不實,我寧可揀好食😎-吞拿沙律撻:撻底鬆脆,夾吞拿魚沙律,依款永遠都咁穩陣第二層喺我最愛嘅甜品,都喺3款-芒果拿破倫:依間酒店buffet最吸引我就喺芒果拿

-吞拿沙律撻:撻底鬆脆,夾吞拿魚沙律,依款永遠都咁穩陣

第二層喺我最愛嘅甜品,都喺3款

-芒果拿破倫:依間酒店buffet最吸引我就喺芒果拿破倫, 一出爐就瞬間俾人清碟👍🏻 層層新鮮清甜芒果肉,酥皮鬆化得嚟唔油膩,用叉食都無難度,唔會一拮難散晒,真心極度推介😍
-白酒啫喱杯:啫喱用上白酒同新鮮藍莓,唔特別驚喜,但勝在不算太甜
-朱古力寶藏:這款其實是朱古力脆皮泡芙,外貌唔高貴,但估唔到泡芙無腍到加埋朱古力脆皮,比預想中好食

最底層都喺3款甜品

-提子鬆餅:正常發揮,不過不失
-榴槤芝士撻:對榴槤製品不感興趣嘅我就覺得榴鏈同芝士平衡得不錯,食完不會口臭
-綠茶意大利芝士蛋糕:Tiramisu變奏版,基底喺傳統嘅Tiramisu,咖啡酒過多,中層手指餅過濕,上面鋪上綠茶粉,都食正淡淡綠茶香,整體不過不失

最後一款甜品喺Haagen Dazs雪糕批,有款口味可以選:士多啤梨、芒果、朱古力,我選朱古力味作完美嘅總結😆
Haagen  Dazs雪糕批

由於今次喺官網預付全數可享有85折,$328折後加一,只需$311.6/2位,以咁抵價錢同不俗質素嚟講,性價比很高,十分滿意嘅一餐
Afternoon  Tea  Set
2021-03-14