Green Orange

2024-06-12 89 瀏覽
同朋友晚上飯局找了一間上環樓上環境好有情調的餐廳,睇得出餐桌要求都好高,每次上菜都會換碟,收起不需要用嘅刀叉,非常認真。本來想叫個DELUXE DINNER SET,但朋友唔食牛,所以最後散叫。餐前有麵包,微暖的麵包配上橄欖油及醋真係最佳的配搭,比起平時用牛油更加健康,又好味。黑毛猪火腿凱撤沙律,羅馬生菜夠爽脆,黑毛猪火腿與鮮甜的沙律菜,永遠都係絕配。主菜是法式西班牙黑毛豬鞍,黑毛豬多汁,配上薯蓉蔬菜,夠飽肚,又不會只食肉太膩。烤虎蝦海鮮濃湯,虎蝦大隻,湯底濃郁,仲有海鮮青口帶子,非常足料。北海道帶子蘆筍米蘭意大利飯,帶子大隻又彈牙,蘆筍幼嫩,一粒粒又Creamy嘅意大利飯未食已經聞到香味。甜品法式伯爵茶焦糖燉蛋,上層脆卜卜的焦糖面,下層香滑的燉蛋,每一口都有好滿足的感覺。意式奶凍,牛奶味濃奶凍好滑,配上少少酸味的新鮮水果,更突出奶凍的原味。