2018-12-02 504 瀏覽
好快就到聖誕節,港九多個地臨已掛起聖誕裝飾,灣仔「利東街」自從經歷蛻變後,不時都有啲大型裝置,之前就曾經有「月球」、「巨兔」,今回就喺「天使」。其實,小弟就唔喺嚟睇燈飾,只喺順路影張相,目的喺約咗剛去完青森返嚟嘅夏總同夏太一齊食飯。短短一條「利東街」堆滿人,人人都為個「天使」嚟打卡,因而帶動附近嘅餐廳都好多客人。是夜就揀咗佢哋好喜歡食嘅拉麵,選址新開無耐嘅「樂拉麵」,因為見Openrice個版面喺咁介紹:「特意請來日本隱世拉麵店主擔任顧問,確保不論湯底、麵條及配菜都能保持日本傳統做法」。剛踏入店內,以為地方唔大,原來,屈個彎仲有另一邊用餐區。最搶眼喺啲牆畫,近門口將整幅牆畫有一隻貓將軍「鼻鼻」,畫風甚具日本特色。而裡面亦有,仲喺好多隻貓貓添,「溫子」、「牛奶」……,喜歡貓嘅客人一定打晒卡。此外,部份牆上又掛起一啲舊式啤酒海報。廚房採用半開放式,睇到師傅煮麵,但又唔喺乜都睇晒。而廚房前就設置一列吧位,適合一、兩個人嘅組合。其實,裝修都算幾骨子,簡約式嘅和風。而最貼心喺櫈下可以放袋、放背囊,唔使擺晌地下,或櫈背阻住坐。枱上已經放有湯匙、筷子、紙巾及少少調味料,自由取用,唔使下下煩店員嘛。既
調味料
既然叫「樂拉麵」,拉麵喺主打啦,翻一轉餐牌,拉麵一共有6款,正所謂有辣、有唔辣,定價由$68-$88,以拉麵而言,定價親民
。而麵條有軟硬度選擇,可揀要唔要蔥花,更可追加額外配菜,彈性大。而拉麵以外,竟然仲有飯類,不過,喺迷你版本,只有3款,估計志在俾啲人試吓。
小食就必然預咗會有供應,因為,喺好多拉麵店嘅指定動作,但喺,佢哋嘅小食都算多,唔喺淨得餃子咁單一。不過,沙律及甜品就只喺各得1款,飲品就有多少少選擇,唯可惜店員話未有酒牌,飲品中嘅果汁汽酒就暫時未有供應
波子汽水 $22

未有機會試啲果汁汽酒,退而求其次就要支元袓波子汽水,純粹貪佢有股汽,哈哈!順帶一提,店家都有支持「走塑」行動,唔會主動提供飲管,但如有需要,都可以向店員索取。
波子汽水
日式炸豆腐 $36

一客有三小件,件件都炸得金黃,色澤均勻,咬落老套啲講句都喺咁話架喇,外脆內嫩,裡面嘅豆腐仲喺好嫩滑,而且好有豆香。
日式炸豆腐
日式炸豆腐
海老餃子 $42

平常餃子都喺豬肉餡多,但呢度就多加一款鮮蝦餡。一客有5隻,隻隻包得飽滿又煎得靚仔,入口皮薄而香脆,餡料鮮且富肉汁,水準不賴。
海老餃子
海老餃子
黑麻油豚骨叉燒拉麵 $78

小弟對拉麵嘅口味未特色心水,但就有少少偏向黑蒜呀,黑麻油啲重口味類,而麵條就較喜歡硬麵,因為咬口啲。每碗拉麵都配有兩三片叉燒、溏心蛋、蔥花、黑木耳、海苔、高麗菜、炸藕片,所以,外觀睇落非常豐富。
黑麻油豚骨叉燒拉麵
先呷口湯,夠晒濃郁且富麻油香;啲叉燒好鬆化,有油香卻唔覺得膩,而且,更火炙過而添多一份焦香味;溏心蛋睇樣你就知對辦啦,而配菜都好好食,有特色;講到麵條,雖然唔算好掛湯,但柔韌有咬口,瀡瀡聲啜入口,且夠耐浸,食到尾都唔會出現過腍嘅情況。
特濃櫻花蝦蝦湯叉燒拉麵 $88

夏太晌門口見到大大個介紹牌,就話已經選定好喺呢一款拉麵,其實喺鍾意櫻海老就真。
基本上,叉燒及配料跟我碗「黑麻油豚骨」無咩分別,主要喺個湯底用上特濃蝦湯,更撒上大量櫻花蝦。小弟亦好奇有幾特濃,瀡咗一口,堅濃喎,陣蝦味真喺幾突出,亦都幾鮮,無豬骨湯嗰種咁杰、咁漿口嘅感覺。
特濃櫻花蝦蝦湯叉燒拉麵
秘製香蔥塩味叉燒拉麵 $78

夏總成日話自己乜都食,其實就好多嘢都唔食,佢個人就喜歡原味多啲,所以,就簡單揀「香蔥塩味」。佢讚個湯底好正,唔會太濃,帶陣陣鹹鮮味,好對佢嘅口胃,而麵條、叉燒,佢都覺得具水準,加上份量十足,只賣七十幾蚊,抵食。
秘製香蔥塩味叉燒拉麵
迷你石鍋特濃龍蝦湯海鮮泡飯 $42

見隔離枱點咗呢個泡飯,細細鍋,覺得大家幫吓手一定食得晒,所以,追加一客一齊「些牙」。唔講得笑,送到嚟已感受到嗰份熱氣騰騰,色澤深沉橙紅,入口勁蝦味,極之濃郁,飯粒煙糯,並且吸收晒啲湯汁味,感覺有少少似食意大利飯咁;而海鮮料都喺啲鮮蝦、帶子、魷魚圈、蜆肉,都算鮮甜,但就喺迷你版本。
迷你石鍋特濃龍蝦湯海鮮泡飯
因為我哋坐近門口嘅枱,睇住越食越多人等位,「利東街」有一定嘅號召力架,加上有啲巨型燈飾。其實,「樂拉麵」嘅拉麵本身都做得有水準,定價相宜,喺食得過嘅拉麵店。
秘製香蔥塩味叉燒拉麵
特濃櫻花蝦蝦湯叉燒拉麵