2020-09-25 2356 瀏覽
已經有好一陣子冇食過日式料理,今日比我發現原來淘大商場地舖,有間食日式釜飯既專門店,見門口餐牌既釜飯非常吸引,又吾少人等位中,當然要試下新野啦!~等了約5分鐘便可以入座,餐廳有卡位,2人和4人枱等,感覺舒適,乾淨企理。我地order左兩個人氣釜飯,其中一個轉星級套餐,加$18有埋前菜,麵豉湯同凍奶茶。麵豉湯都幾大碗,前菜就是青瓜配粒粒鰻魚肉,酸酸甜甜,都幾開胃。<原條汁煮豬軟骨釜飯 $78>釜飯用金屬鍋子盛着,食既時候,可以保持住熱辣辣既溫度。飯上面鋪滿了豬軟骨,豬軟骨不但肉汁夠,而且味道非常濃郁,入口咬落去肉多軟腍,配合埋溫泉蛋,粟米仔等配菜,同綿密米飯,撈埋一齊食,又飽肚又好味。<黑豚釜飯 $98>黑豚一大件甘放在釜飯上,份量勁厚,肉質勁肥美,用上秘製醬汁去煮成,厚度十足嘅半肥瘦黑豚豬肉炆得非常入味,油脂感同瘦肉嘅比例亦剛剛好,恰到好處,油脂位部分入口即溶,連埋大大鍋吸收曬肉汁既香錦釜飯一齊食,滿足度極高,真心值得一試!!<日式炸雞 $38>炸雞既炸粉外皮好薄,微脆得來,醃製得非常惹味,而且雞肉裏面造得嫩滑又帶有肉汁,三十幾塊錢就有成

<原條汁煮豬軟骨釜飯 $78>

<黑豚釜飯 $98>

<日式炸雞 $38>
炸雞既炸粉外皮好薄,微脆得來,醃製得非常惹味,而且雞肉裏面造得嫩滑又帶有肉汁,三十幾塊錢就有成6大件,絕對係好食又抵食,係必食既小食之一。

<日式大阪燒 $48>
大阪燒有兩小件,上面鋪滿木魚碎,紫菜和醬汁等,二人分享剛剛好。

整體來講,餐廳食物質素水準高,份量多,價錢亦合理,非常抵食,值得推介呀!!

• 日式炸雞
  • 黑豚釜