2020-12-13 4485 瀏覽
得知桔梗係九龍灣開左新分店又點可以唔支持!由於店鋪位於工廠地區所以特別趁住星期日較少人既時段黎,可惜當日6點半黎已經lastorder左無熟食,雖然有少少失望但無阻我同朋友既熱誠,決定先試呢到既甜品先.焦糖蘋果•伯爵茶•檸檬窩夫伯爵茶窩夫配上焦糖蘋果醬,伯爵茶cream,一小件伯爵茶戚風蛋糕及檸檬味雪葩,口味清香淡雅而且一碟甜品內加左3倍伯爵茶香.先講伯爵茶窩夫,窩夫烘得外面鬆脆而內裏濕潤軟綿.窩夫內帶滿滿伯爵茶葉碎,伯爵茶獨有既彿手柑香係口腔內彌漫,茶味細膩又不帶一絲苦澀味.焦糖蘋果醬,經煮過後既蘋果帶微微果既香,配上較甜既焦糖一齊煮剛好達至平衡,入口唔會過甜膩或過酸.檸檬雪葩一暖一凍既口感同時係口腔內交融,為整份窩夫帶黎一陣刺激感.清新既檸檬酸亦將窩夫既膩滯感減到最低,食完都唔覺得內疚.伯爵茶cream同樣充滿濃厚伯爵茶香,cream質感細滑又唔會過膩.伯爵茶戚風蛋糕輕軟濕潤,茶葉香更濃.Bacon Scone配上自家製咸味clotted cream,入口帶微微他他醬既酸香亦同時帶點微辣鹹香感.配搭上帶bacon scone出奇地配搭,食煙肉薰果感濃郁香厚.scone入口唔黏牙既同

焦糖蘋果•伯爵茶•檸檬窩夫
伯爵茶戚風蛋糕輕軟濕潤,茶葉香更濃.

Bacon Scone
配上自家製咸味clotted cream,入口帶微微他他醬既酸香亦同時帶點微辣鹹香感.配搭上帶bacon scone出奇地配搭,食煙肉薰果感濃郁香厚.scone入口唔黏牙既同時亦唔會過乾,內裏亦充滿香濃既煙肉粒.

玉桂蘋果燕麥奶搖
未飲已經感受到陣陣渾厚馥郁既玉桂味中帶住香甜氣味.
燕麥奶搖因爲加左冰既緣故所以入口唔算特別細滑,但味道同樣香甜亦唔會過甜膩.
內裏帶住啖啖蘋果蓉,香甜又健康,燕麥奶既甜味飲得出大部分係黎自蘋果自身既甜味.

凍多明尼加朱古力奶
奶味香而且入口細滑,配上充滿nutty可可豆香既多明尼加朱古力層次更豐厚.
  • 焦糖蘋果•伯爵茶•檸檬窩夫