餐廳: 紅煮意
資訊:

2019-07-14 679 瀏覽
原來駿發花園隔離有間樓上西餐廳有live show架happy friday諗住黎食飯聽下歌輕鬆下, 但上到去先知原來逢星期六先有😂門口仲貼左個好特別既優惠, 帶樂器或者戲飛尾就有小食同飲品送, 下次我識做❗店入面以酒紅色為主色, 牆上掛住唔同既樂器, 鋪頭band隊既poster, 仲有放左d board game添, 好似想帶比客人好輕鬆既感覺~鋪頭名叫做紅煮意, 英文名Red Idea, 以毛筆寫既書法用落西餐廳度, 幾特別, 加埋以音樂做主題同咁支持本地文化, 感覺老闆係既創新又有文化氣息既人依度有set dinner有a la carte, 仲有個menu係專比食素既客人, 幾貼心我地最後揀左2個set dinner~跟餐湯同蒜蓉包, 依度既蒜蓉包唔係烘到脆卜卜, 而係外面微脆中間仲保留麵包質感, 點湯食不錯炭燒法國羊西冷扒.薄荷.燒汁及配菜(期間限定)依個因為見到佢係期間限定, 而且牛扒就食得多, 羊西冷真係好少食出面亦少有d, 即刻就拍板要依個配菜有蝦片, 薯蓉(可揀意粉或飯), 沙律菜, 如果薯蓉可以轉做薯條仲正主角羊西冷幾岩我口味, 有羊既酥味但唔會過盛, 肉質軟腍,
原來駿發花園隔離有間樓上西餐廳有live show架

炭燒法國羊西冷扒.薄荷.燒汁及配菜(期間限定)
主角羊西冷幾岩我口味, 有羊既酥味但唔會過盛, 肉質軟腍, 外皮有炭燒既痕跡同香味, 推介
另外估唔到會有兩塊, 而且厚度都好ok! 至於個薄荷汁一定要讚一讚, 味道調較得好好, 配落個扒度好夾

炭燒法國羊西冷扒.薄荷.燒汁及配菜(期間限定)

北京填鴨炒意粉(fusion菜)
見佢咁特別就想試下, 意粉軟硬度煮得好好, 中意佢偏少少硬身, 炒得好香又食到少少香醋味, 北京填鴨好多塊

北京填鴨炒意粉(fusion)

鴨肉唔酥, 皮帶脂肪肉則乾身, 一啖食哂就perfect。

整體食物水準幾好菜式又幾特別, 可以encore, 下次禮拜六就黎食住飯聽埋佢live band
2019-07-12
炭燒法國羊西冷扒.薄荷.燒汁及配菜(期間限定)
北京填鴨炒意粉(fusion)
  • 炭燒紐西蘭西冷牛扒