2023-12-04
今晚約咗朋友去又一城食飯🤤選擇好多,有日本嘢又有中菜,但就係睇啱左呢間濟州風Cafe😍依間韓國嘢裝修都幾文青feel,重點係佢係木系同埋用咗柑橘來做主題👍🏻除咗甜品同炸雞有用柑橘之外,最搶眼就係佢哋杯特飲,成隻金橘喺個杯面頭睇落好得意我哋兩個人叫咗兩份main、一份牛仔骨、一份窩夫同兩杯嘢飲,都好夠食。😆山薊菜大蜆意粉意粉質感做到el Dante醬汁唔算好夾,但係味道夠濃又滑🤤大蜆量唔少,而且size都幾大,材料都幾新鮮,蜆食落有鮮甜味。👍🏻濟州柑橘炸雞韓式炸雞,而家通街都係,但韓式炸雞最吸引人既地方,除咗炸得香口之外,就係佢地拎黎撈炸雞嘅醬汁都有好多款。而柑橘呢個醬汁除左有柑橘香甜酸之外,炸雞配柑橘醬都幾解膩。😊😊炸雞嘅份量唔少,雞塊size適中同碟都配咗唔少薯條,以薯條除左配茄汁,另外仲陪咗一個好似沙律醬咁嘅醬汁,幾好食。☺️炸雞外脆內嫩,柑橘醬酸甜,帶柑橘嘅香味,整體黎講味道唔錯,但如果可以就再炸得嫩口d,就會更加好啦。烤大骨牛小排雖然餐廳唔係食韓燒,但係都可以食到烤牛仔骨。而佢地呢度既牛仔骨亦都令我諗起韓燒嘅味道。牛仔骨唔細舊,肉亦都唔少,肉有牛味。而痴住骨邊既筋位,亦都煙韌有咬
山薊菜大蜆意粉
濟州柑橘炸雞
炸雞嘅份量唔少,雞塊size適中
烤大骨牛小排
而痴住骨邊既筋位,亦都煙韌有咬口,愈o趙愈有牛味。調味咸甜適中,唔會過甜。又有黑椒香,整得幾好食。👍🏻👍🏻
柑橘窩夫伴雪糕
窩夫有驚喜❤️❤️
窩夫一上既時候表面酥鬆,入邊有軟軟地,口感唔錯。而重點係,餐廳都好有heart,疊起既窩夫,每一層都搽咗cream,有糖煮橘片同埋橘肉
再淋埋柑橘糖漿同配左兩條糖漬橘皮條,成個甜品既口感、香味、豐富度同一體性都好高,係一份做幾出色既窩夫。鍾意柑橘既人真係要試試佢。
至於兩杯特飲就各有特色。抹茶柑橘蜜露冰,冰爽得黎,有柑橘酸香同帶茶味。解膩一流。
杯濟州柑橘乳酪,就岩哂打卡,成隻柑橘放喺杯上面,好似係標示佢地既柑橘餐點都係用新鮮柑橘整咁。柑橘同乳酪既酸甜平衡同好夾,而餐廳冇特別幫杯特飲隔渣,所以飲落係一粒粒既口感。雖然唔係滑口,但咁既口感都唔錯,好似好多纖維同好健康咁。