2019-07-22
今日,誤打誤撞經過泰濃麵,門口有個餐牌,睇一睇,原來呢間主打食泰式粉麵,岩晒唔想食得太full既我。🤩入到去,以圓木枱為主,左手邊有卡位,牆身仲有一啲充滿泰式風情嘅畫,仿如置身泰國水試市場咁😄睇睇餐牌以粉面為主,湯底🥣有分船湯、清湯、冬陰公湯,我比較少食泰國湯麵🍜,唔知咩叫船湯,問過之後,原來係豬血、豬骨、黑胡椒等等熬出黎,清湯就係用雞熬出黎。至於粉麵選擇都好多:河粉、金邊粉、薯粉、黃麵、湯飯。安格斯牛肉🐮船湯金邊粉至於呢個安格斯牛肉🐮船湯金邊粉,味道都唔錯,因為係用🐷豬紅、豬骨等煲出嚟,而且有少少黑胡椒嘅味道,味道10分好吃,而且呢個湯底會配埋炸豬皮、魚蛋, 10分抵食黑豚肉冬陰公湯金邊粉呢個冬陰公湯好香,而且裏面有好多料,例如:青口、大蝦🦐、菇類🍄等等冬陰公湯味道很好,酸酸辣辣十分開胃,感覺仲好抵食添,因為出邊一碗冬陰公湯都要賣緊約$80不等,但係我$68可以飲到冬陰公湯之餘,又有黑豚肉、同埋金邊粉,簡直一舉兩得😋啱晒三心兩意嘅朋友。烚通菜通常食晚飯,我都鍾意叫一碟菜🥬,呢度就有生菜同通菜嘅選擇,我哋就揀咗通菜,呢度嘅通菜好新鮮,而且份量亦都好多,亦都冇乜油份,所以食落去都非常健康
至於粉麵選擇都好多:河粉、金邊粉、薯粉、黃麵、湯飯。
安格斯牛肉🐮船湯金邊粉
頂級安格斯船湯金邊粉
黑豚肉冬陰公湯金邊粉
黑豚肉冬陰公湯金邊粉
香矛班蘭梳打
烚通菜
通常食晚飯,我都鍾意叫一碟菜🥬,呢度就有生菜同通菜嘅選擇,我哋就揀咗通菜,呢度嘅通菜好新鮮,而且份量亦都好多,亦都冇乜油份,所以食落去都非常健康。
烚通菜
呢餐飯好抵食,同埋好好味😋
走嘅時候仲發現原來呢度可以買炸豬皮、炸蝦片、泰式甜品回家下次都會過黎食