周末朋友又要開OT,唯有入黎觀塘同佢食。呢間餐廳喺工廈入面,入去時俾保安叔叔截住要登記身份證,我地明顯係「善男信女」黎,都要登記,佢真係好盡責吓。 Hamsta Crown Coffee喺工廈嘅頂樓 - 15樓,搭𨋢只可以去到14樓,出𨋢後行一層樓梯就到,樓梯口就有顯眼嘅餐廳廣告牌所以並唔難搵。一上到黎,就見到大大個門口。牆身係青綠色嘅毛氈,門牌係個色彩繽紛嘅木牌,大門都係木製,好似童話中的小木屋。從工廈灰白水泥牆感受到嘅冷漠感頓變為充滿咗回家一樣嘅溫暖感。仲掛住左啲餐牌添~下午茶餐:周末午餐:入門口左邊係水吧,擺滿咗包裝色彩繽紛嘅各式西式茶葉、咖啡、茶杯。右邊就有一個小小購物區,裡面售賣嘅主要係美顏化妝產品例如面膜、眼霜、洗面乳等等。店舖雖小但產品種類都幾多,等上菜或餐後逛就啱晒。整間餐廳嘅佈置帶出嘅感覺係非常柔和同簡潔:燈光係柔和嘅暖色燈;牆身係米白色,掛住啲有寓意嘅畫;地板同餐桌同係木製;座椅係暖色嘅西式梳化椅,仲有一張餐桌係喺榻榻米上,啲座椅係可供跪坐或盤坐,連窗簾都係日式捲簾,洗手間都好乾淨企理。整體佈置得非常細緻有心思,令食客更感受到家嘅溫暖和諧感覺。連榻榻米都有法式洋蔥湯
,我地明顯係「善男信女」黎,都要登記,佢真係好盡責吓。

仲掛住左啲餐牌添~
下午茶餐:
周末午餐:

連榻榻米都有

法式洋蔥湯 - 厚厚嘅一層芝士冚住洋蔥湯,湯唔濃但裡面嘅洋蔥、芝士都好多,飲起嚟每啖都食到吸收咗湯嘅面包,好滿足。
美國水牛城雞翼,大大隻,好脆口,辣度適中,惜酸味太濃。
水牛城辣雞翼
日式廣島炸蠔 - 炸得熱辣辣又香脆,蠔肉鮮甜,記得點一點沙律醬,酸酸地幾開胃,鍾意甜甜地就點吓甜醬油,更加日式風味。
日式廣島炸蠔
和風烤鯖魚 - 都幾大塊魚,作為頭盤兩個人share都夠食,略嫌多骨,不過烤得好香,肉質嫩滑又juicy。
和風烤鯖魚
蟹籽軟殼蟹拌蒜香意粉 - 足料,好多大件軟殼蟹,蟹籽又佈滿晒成碟意粉,絕不欺場。蒜香意粉好有香蒜味但唔會過鹹,驚喜。
蟹籽軟殼蟹拌蒜香意粉
西班牙黑毛豬扒,用錫紙包住,擺左陣先食仍然能保持溫度

西班牙黑毛豬扒
一大條迷迭香,塊豬扒吸收晒迷迭香嘅香氣。
豬扒肉質稍嫌不夠嫩滑不過肉汁都算豐富。
另上嘅柚子醋堅係真材實料,可以見到好多柚子蓉。食落酸酸甜甜同豬肉好匹配。
飲品選擇有好多選擇,總共五大頁,花多眼亂添

最後揀左柚子沙冰,用甜酒酒杯嘅柚子沙冰呈奶白色,感覺高貴。柚子味道清新,沙冰冰凍透心涼,最適合炎炎夏日。
柚子沙冰

蘋果金寶Apple Crumble係全晚畫龍點睛之作,呢個係超正
。好靚嘅花花連蓋焗烤碗,裝住嘅蘋果金寶只係微甜,唔會好似坊間啲蘋果金寶咁甜死你,好驚喜
。蘋果唔酸,果甜中滲出啖啖玉桂香氣,Crumble 面既鬆軟又香脆,好香牛油味。仲配上幼滑香甜嘅吉士醬,甜而不膩,真係食到停唔到口

Apple Crumble
我朋友食完之後話呢度好warm,環境同服務同好好,店員的態度客氣聲線柔和,真係好有家嘅感覺,之後同同事OT後可以再嚟食埋晚飯吹下水,減下壓咁喎。
蟹籽軟殼蟹拌蒜香意粉
Apple Crumble