餐廳: Osteria 意大利餐廳
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-10-02 4559 瀏覽
金域假日酒店的 Osteria 請來一位黑松露專家作客席廚師 (26/9-30/9)  ,來自意大利的 Chef Roberto Dormicchi 把意大利中部松露小鎮   Acqualagna  的傳統菜式引進餐廳,跟平時食到的意大利菜有別,值得一試。我們選擇了四道菜並齊齊分享,當中三款有松露的全部多到舖滿碟,雖然不及時令每100g計的香,但性價比高,而且仲食到兩款從來未食過嘅 pasta,三百幾蚊嘅午餐,我認為值得款待自己。 Potato Soup 除了黑松露勁多之外,湯料仲有蝦及魷魚,還有一種係香港好少食到嘅意粉叫做 mezzemaniche,細細粒,圓筒形,似 penne,新鮮煙靭,非常掛汁,這個薯仔湯粉,鮮甜豐富又飽肚。Green Passatelli Pasta從來未見過呢款意粉,望落去似煮腍了的豆角,其實質感外型介乎 spaghetti 與 gnocchi 之間,咬落腍腍地又幾似烏冬,配合香菇、肉粒及湯汁,非常滋味,最重要嘅幾乎鋪滿碟的松露,吃得多滿足!Slow Cooked Eye-Round 牛隻後腳的肉,脂肪少,慢煮6小時,再以菇菌汁入味,啖啖肉但又完全無膩感,冇

Potato Soup

Green Passatelli Pasta

Slow Cooked Eye-Round

牛隻後腳的肉,脂肪少,慢煮6小時,再以菇菌汁入味,啖啖肉但又完全無膩感,冇脂肪但又完全諗嫩,做法及部位皆特別,而且又係加上了大量松露,值得一試;

雖然依我口味,我還是比較鍾意較肥美嘅肉!

Spuma Di Mascarpone

這個芝士泡沫就是 Tiramisu 的芝士泡沫,輕盈不膩,香滑味美。

值得一提,Osteria 本身的前菜及甜點 buffet 都非常豐富。
2018-09-28