2018-09-21 235 瀏覽
唔知咩時候,奶皇月餅比傳統嘅蓮蓉月餅更成為主打咁,家下啲餅店、酒店、酒家、食肆推出嘅月餅大多數喺奶皇月餅。個人覺得,奶皇所做出嚟嘅變化比較多,可塑性強,當然利錢亦非常之高。中秋將至,總會收到少少月餅,友人送嚟一盒正就是奶皇月餅,出自「奇華餅家」。禮盒外觀以橙白雙色配襯,並以簡約金線勾畫出跳躍嘅小兔,予人感覺清雅不俗氣。而呢盒名為「鴛鴦奶皇」禮盒,內有4個迷你松子蜂蜜奶皇月及4個迷你蛋黃奶皇月。打開包裝,先有一張店家嘅推薦食法介紹,以微波爐翻熱又得,用小焗爐烘熱都得,睇公仔一睇就明。翻熱後,可令奶皇餡烘得更綿滑芳香。講到包裝,每個獨立包裝夠晒衛生,每個月餅面都有「奇華」或「蜜」字樣式屬喺咩口味,唔使擔心搞錯。迷你松子蜂蜜奶皇月兩款月餅都烘得金黃,字紋清晰,先試試個松子蜂蜜奶皇月,奶皇嘅色澤偏淺,但帶有陣陣蜂蜜清甜味,奶皇搭蜂蜜確喺幾醇香嘅配搭;此外,混入粒粒松子仁,多咗份口感之餘,更喺健康有益。一次過食完兩個,都仲回味緊呢份天然滋味!迷你蛋黃奶皇月印象中,兩三年前都食過「奇華」嘅蛋黃奶皇月,今回再食,仍覺得水準依然。切開一睇,皮薄而入口鬆化,餅底更有少少鬆脆感,餅心嘅奶皇餡色澤橙紅,烘熱
,出自「奇華餅家」。

迷你蛋黃奶皇月

印象中,兩三年前都食過「奇華」嘅蛋黃奶皇月,今回再食,仍覺得水準依然。切開一睇,皮薄而入口鬆化,餅底更有少少鬆脆感,餅心嘅奶皇餡色澤橙紅,烘熱後散發陣陣蛋香,食落口感軟綿幼滑,卻又有少少起沙嘅感覺,非常之好食。
迷你蛋黃奶皇月
做人嘅嘢未必事事隨心所願,但揀食咩月餅咯喎,點都可以從心所欲啦
題外話/補充資料: 題外話/補充資料: 因為喺朋友送贈,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
外賣自取
下午茶