2018-10-13 5271 瀏覽
一向愛吃自助餐,就以今年為例,加加埋埋都應該食咗接近 10 次。老公同我一樣,都係自助餐嘅擁躉,周不時都會「拍拖更」去食 Buffet,以一個價錢便可以吃盡貴價海鮮和甜品,認真爽!最近從好友處得知,灣仔香港諾富特世紀酒店「Le Café」做緊以「日本秋祭 in 香港」為主題的「東瀛の味 • 生蠔海鮮自助晚餐」。瀏覽過餐廳網頁,見除咗有凍海鮮同即開生蠔外,還有原隻北海道帶子、紅蝦刺身等多款日式料理供應,感覺吸引,而且只要成為酒店 Facebook 專頁粉絲,又或者使用 OpenRice coupon,更可獲 65 折優惠,既然友人有好介紹,就一於趁 Happy Friday 去大快朵頤! 餐廳位於酒店 1 樓,到埗後趁人還未算太多,先快步去自助餐區走一圈。原來餐廳為了配合今次自助餐的主題,場內放置了不少富東瀛味道的裝飾同小擺設,例如日式燈籠、紙傘、清酒瓶、摺扇等,和風味甚濃。先由我最愛的海鮮區出發,每款海鮮都用器皿個別盛載,而且擺放得整齊有序,予人新鮮之感。逐一細看,有日本松葉蟹腳、凍蝦、翡翠螺及青口,選擇雖然不算多,但蟹腳富鹹鮮、海蝦彈牙、翡翠螺肥美肉厚,質素亦唔錯。不過講到最令人驚喜
先由我最愛的海鮮區出發,每款海鮮都用器皿個別盛載,而且擺放得整齊有序,予人新鮮之感。逐一細看,有日本松葉蟹腳、凍蝦、翡翠螺及青口,選擇雖然不算多,但蟹腳富鹹鮮、海蝦彈牙、翡翠螺肥美肉厚,質素亦唔錯。不過講到最令人驚喜,還是擺放於另一邊的兩款即開生蠔,包括法國和愛爾蘭,前者海水味較突出、帶豐富礦物味,後者爽身甘甜,難怪老公 encore 完一轉又一轉!
冷盤方面,款式亦不少, 有煙三文魚、火腿片、凍雜肉、雞肉薄片、鴨肝醬同和風漬物等。鴨肝醬綿滑細緻,味道甘美豐腴,就算唔配麵包,齋食都完全唔會覺得溜。
沙律吧方面,單是沙律菜一環就已經有成五、六款咁多,另外亦有幾款預製嘅沙律,如鮮三文魚沙律、日式白蘿蔔沙律等可供選擇。幾款沙律菜都好新鮮,尤其是羽衣甘藍,質感粗糙得嚟又夠爽脆,配上車厘茄、麵包脆粒、粟米、紅腰豆、青瓜片等一起吃,十分醒胃。
如果鍾意食芝士嘅話,麵包箱旁邊設有 Cheese Corner,上面放了多款軟硬芝士,可以用來配提子乾、杏脯或法包吃,味道同樣夾配。
刺身方面,選擇雖然唔多,只有三文魚、鱆紅魚、吞拿魚等,但每款刺身都切得好厚,口感十足。如果食力強勁,亦可以揀吃旁邊的刺身丼,用料豐富,分量十足。另外海鮮區隔離就放咗一個賣相既漂亮又悅目嘅壽司盛盒,內裡載滿各款壽司,整體質素中上,個人最愛就是炙燒鰻魚壽司,鰻魚肉質富彈性,加上醬汁吃,夠曬滋味。
不過講到最令人印象深刻的,當然是今次自助餐重點推介的原隻北海道帶子刺身紅蝦刺身。帶子非常巨型,肉質結實,爽口彈牙,嫩滑有鮮味;而紅蝦刺身亦很有水準,不但蝦味突出,而且甜味更是蝦中之冠。
食完咁多生冷野,就輪到吃熱食。湯品共有兩款,一中一日,包括有野葛菜羅漢果煲生魚湯麵豉湯。野葛菜生魚湯有養陰清熱和降火功效,對口燥咽乾、關節疼痛等都很有幫助,啱曬我呢挺無飯主婦。麵豉湯味道合宜,鹹中又帶點鮮甜。
熱盤方面,既然今次自助餐係以「東瀛の味」做主題,就先講下一系列和風熱盤,當中包括有:關東煮、日式牛肉火鍋、鹽燒鯖魚、鹽燒秋刀魚、炆黑豚腩肉、日式蒸蛋、炸蝦天婦羅、大阪燒、日式炒烏冬、日式咖哩炸豬扒等。關東煮味道唔錯,湯底清得嚟有魚香,白蘿蔔索曬啲湯汁,入口清甜無渣。黑豚腩肉雖然看似十分肥膩,但原來亦十分好吃,入口鬆化、一咬即散。天婦羅蝦炸得又薄又脆,食落既輕盈又唔油膩。
至於其他熱葷就仲有即製薄餅、印度芝士、羊咖哩、原條蒸魚、醬燒茄子、金沙焗中蝦、燒羊架配香草汁、西冷等。另外自助餐區亦設有任食爐端燒,有大蝦、牛粒串、雞軟骨等,適合想大吃特吃的朋友仔。
終於嚟到壓軸甜品,款式真係數之不完,除了有源源不絕供應的 Mövenpick 雪糕及雪米糍之外,桌上還有班蘭蛋糕、黑森林蛋糕、日式抹茶慕絲蛋糕、紅綠豆卷、若葉丸子、櫻花和果子、泡芙、北海道 3.6 牛乳布甸、奶凍、慕絲杯……等等。櫻花和果子賣相非常精緻,外皮煙韌有彈性,入口帶淡淡櫻花香,加上入面的豆沙餡,甜而不膩,令人吃得心花怒放。

這晚的確食得非常盡興,據知「東瀛の味」主題自助晚餐供應期去到 11 月 30 日,或者會搵晚嚟食多次。
2018-10-12
用餐優惠