2021-03-14
餐廳:東京街日本料理 (太子)地址:太子西洋菜南街228號地舖位於太子嘅東京街日本料理,之前只有一間壽司外賣店喺水渠道果邊,而上年年尾佢哋就喺西洋菜南街開多間可以堂食嘅日式餐廳。除咗有一幅黃到爆嘅文宣牆之外,佢哋嘅嘢食仲要好平好有質素💛,吸引咗唔少食客😍,星期五嘅晚上嚟到,唔夠7點就已經坐滿晒人東京街有接近90款壽司俾你選擇🍣,手卷都有成50幾款,仲有唔同嘅刺身、炸物🍤、鍋物🍲、和食、丼飯同便當🍱等,包你就算每日嚟都有唔同嘅嘢食可以揀😆今次我哋兩個人就叫咗一堆食物:雜錦壽司 $271雜錦刺身 $120北海道雪花牛肉鍋 $68炸餃子(六件) $28叫咗13款共26件壽司,平均都喺$10件左右,當中有海膽大赤蝦壽司、北海道帶子壽司、蒲燒鰻魚壽司,仲有比較特別嘅火炙黑椒蒜香和牛壽司、黑椒三文魚醬油漬壽司、火炙芝士蟹棒壽司等,我自己尤其鍾意食火炙嘅壽司,食落真喺香好多惹味好多🤤,整體都唔錯,唯獨海膽有少少腥🤏刺身亦都係平均$10件,大件得嚟都夠新鮮,值得一提佢哋嘅擺盤同裝飾好吸引😍,將所有刺身堆砌喺一個超大嘅螺型大盤上面,再放上冰塊同充滿日式味道嘅裝飾🇯🇵,淨喺叫嚟打卡都值📸牛肉鍋用咗壽喜燒湯
地址:太子西洋菜南街228號地舖
今次我哋兩個人就叫咗一堆食物:
雜錦壽司 $271
雜錦刺身 $120
北海道雪花牛肉鍋 $68
炸餃子(六件) $28
牛肉鍋用咗壽喜燒湯底,一上台就聞到濃郁嘅雪花牛肉香味,牛肉嘅油脂滲入湯底,再隨住熱氣揮發出嚟♨️,未食都知一定唔錯;當中仲加入咗鳴門卷🍥、粉絲、豆腐、京蔥、娃娃菜同生雞蛋🥚,$68嚟講都幾抵食
炸餃子嘅擺碟亦唔馬虎,雖然餃子外皮有啲厚身同硬🥟,但咬落原來香脆可口,餡料有豬肉碎同蔥,蘸埋酸辣醬嚟食就無咁dry🌶