每逄星期日,為左可以叫到特價點心,我都要好早起身去搵位飲茶。😪附近茶樓既特價點心只做到9:30,雖然唔係平好多,但用返正價叫返一樣既食物始終覺得唔抵咁嘛,而且重點係我不嬲都麻麻地飲茶….😣今次又一個星期日,但遲左起身,無特價點心之餘,仲要等位…就係我放棄打算打道回府唔飲茶之際,比我發現附近開左一間新既茶樓😯同職員了解完得知,佢地既營業時間由早上10:00開始,所以無特價同唔特價既分別呢度D點心比較特別,另外仲有小菜、自家新鮮整既滷水食物見唔駛等位,價錢同附近又差唔多,所以決定同屋企人試一試🤓3個人叫左5個點心同一個蒸飯,總共食左$230紫薯流沙包(中點)呢個我好期待,因為紫薯同流沙都係我中意既野,所以一上枱我就即刻夾黎試,流沙就梗係要趁熱食架啦😜紫薯味就一定無架啦,因為流沙餡味濃嘛,一定蓋過紫薯味。但我無諗過佢地口中既流沙居然係實心餡….😫仲衰過無紫薯既流沙包😑葡汁焗燒餅(大點)第一眼見到以為係西式叉燒包之類既野,點知咬開食到葡汁味先知係葡汁焗燒餅😮。外貎同想像雖然有大分別,但都唔影響佢既味道~燒餅熱辣辣、辣手又辣口,外層係非常酥脆既酥皮面,內餡由雜豆同雞肉粒整成,味道正常巧製叉燒包(

今次又一個星期日,但遲左起身,無特價點心之餘,仲要等位…

呢度D點心比較特別,另外仲有小菜、自家新鮮整既滷水食物
見唔駛等位,價錢同附近又差唔多,所以決定同屋企人試一試🤓

3個人叫左5個點心同一個蒸飯,總共食左$230
紫薯流沙包(中點)
紫薯流沙包

紫薯流沙包

仲衰過無紫薯既流沙包😑

巧製叉燒包(小點)

叉燒包既樣子同平時見開既有少少唔同,但味道無分別。入面既叉燒係偏瘦無乜肥,不過我中意😁
巧製叉燒包(小點)

窩貼蝦米腸(中點)
窩貼蝦米腸(中點)

見到寫窩貼以為係特別野,所以先點佢,但實際上味道、樣子同普通炒蝦米腸一樣。不過就真係煎得比炒脆身既😅

手刮蔥花雞蛋腸(大點)

腸粉十分滑,滑到夾幾次先夾到😂。不過略嫌蛋味唔夠濃,豉油味蓋過左蛋香
手刮蔥花雞蛋腸(大點)

木盆臘腸滑雞蒸飯($78)
木盆臘腸滑雞蒸飯

個木盆真係好大盆,仲大過我隻手😯~飯量估計有兩碗滿
木盆臘腸滑雞蒸飯

呢個木盆飯係全場最好食!! 😋佢好食在D飯粒粒分明之餘,又吸左臘腸既油香,滑雞嫩口唔鞋,真係食唔停口!!😍
木盆臘腸滑雞蒸飯

如果下次又過左特價點心時間,其實都可以黎呢間飲茶,因為仲有其他野想試,加上服務唔錯😃

提外話,呢間金閣海鮮火鍋同樓下明星皇宮係同一個集團,不過呢度茶價就比較平,而且專做小菜午晚市
2017-12-17
$77 (早餐)