2018-05-26 1596 瀏覽
話說,A姐去完澳洲話要減肥,不過我無見佢食少咗嘢囉!仲話突然好掛住銅鑼灣奈良上釜嘅鮮味釜飯,就算有碳水化合物都值得!今次我哋叫咗期間限定嘅櫻花蝦櫻鯛鮟鱇魚肝釜飯同奈良七盛釜飯。兩個套餐都跟茶碗蒸、冷豆腐配日式胡麻醬同白蘿蔔漬物。豆腐嫩滑,豆味濃郁,同日式胡麻醬好夾,加埋木魚碎,非常開胃;茶碗蒸十分足料,有蝦、蟹肉、三文魚籽、冬菇、黑松露同鳴門卷,口感豐富,鮮味滿足!櫻花蝦真鯛鮟鱇魚肝釜飯薄切真鯛刺身,師傅刀法高超,真鯛薄薄一片,點埋柚子醋,好清新!套餐仲有煲到奶白色嘅鯛魚湯,鮮甜美味,仲有元貝同滑豆腐,無得彈!今晚嘅主角終於到啦,一打開釜飯,蒸氣馬上噴出嚟,好香呀,真係流晒口水!裏面有真鯛、鮟鱇魚肝同埋櫻花蝦!先將真鯛夾起,就將鮟鱇魚肝、櫻花蝦同飯拌勻,再放入飯碗中慢慢品嚐!真鯛肉質鮮嫩,入口鮮甜!食到最後,唔好miss焦味十足嘅飯焦呀!奈良七盛釜飯奈良釜飯配三色刺身,帶子厚肉鮮甜;三文魚肥美油脂重;赤海蝦彈牙清甜。奈良七盛釜飯同樣原鍋上枱,揭開木蓋,陣陣鮮味!有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚籽、冬菇、白木菇同三葉!海蝦爽口彈牙;鮑魚鮮嫩彈牙;蟹肉清甜。(記住Like同Share畀朋友)By

茶碗蒸+冷豆腐配日式胡麻醬+白蘿蔔漬物
茶碗蒸+冷豆腐配日式胡麻醬

真鯛刺身

鯛魚湯

三色刺身

奈良七盛釜飯

(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩樂日記
2018-05-26