2018-09-25 545 瀏覽
係Open rice 禁到呢間石鍋烏冬專門店,而且選擇幾多,外表都幾吸引,所以就專程過尖沙咀試一試佢。首先,嗌左個「胡麻冷菠菜」菠菜撒上大量木魚絲,表面淋上胡麻醬,味道好夾,撈均後都幾好食,菠菜烚得剛好,帶點爽口,不過整體又唔算好特別,係預想得到既味道。之後嗌左兩個烏冬,第一個係「活花甲手打烏冬配魚介豚骨湯」成鍋野都幾足料,花甲好多,亦都有鮮味。至於湯底方面,真係食唔出有魚介味,淡到係好似只係飲緊一個有咸味既湯一樣,豚骨味道都一樣唔係好食得出,所以湯底好淡,失色!而烏冬方面,唔知係咪煮太耐定係用廉價烏冬,質感欠彈牙,好林。之後就係「厚切豚肉配香菌濃湯」豚肉有三大塊,好厚,煮得夠淋,無加其他醬汁去煮,所以味道較清淡,都幾好味。至於湯底方面,菌味唔夠出同濃,撈開d黑松露後,先覺得好食,建議可以加強個菌味。最後就係單點小食「芝士吉列豬扒」呢個好失望,因為佢聲稱用自家制既爆麵包糠,但出到黎表面個層好淋,一d都唔吉列,唔香口,芝士係係皮與肉之間,只有薄薄一層,食唔出芝士味禁濟,肉質好孩,無肉汁,整體好差!總括黎講,質素同價錢不成正比,唔會再幫襯。

首先,嗌左個「胡麻冷菠菜」

之後嗌左兩個烏冬,第一個係「活花甲手打烏冬配魚介豚骨湯」

之後就係「厚切豚肉配香菌濃湯」

最後就係單點小食「芝士吉列豬扒」
,肉質好孩,無肉汁,整體好差!

總括黎講,質素同價錢不成正比,唔會再幫襯。