2018-05-30 2315 瀏覽
終於食到期待已久既酒鍋啦! 呢度真係旺到要提早好耐打電話黎book先book到,就算平日都好多日! 今次係老公加左人工,所以請我食好野!不過就算係平日都book左好耐先有位! Cwb既酒鍋係V Point,呢棟出名食好野,上到去見到環境好靚,最無敵既係有兩邊落地大玻璃,右面望到維港海景,前面望到灣仔合和以及遠望山頂! 果晚好好天,景觀真係無敵!打邊爐之前,我地想先試d特別既小食! 老公見menu有個非一般既花膠,又知我鐘意食,所以叫左個"秘制台式麻辣大花膠"! 花膠配麻辣?真係好surprise ! 舊舊花膠都大大塊,厚肉地,勁有口感,有5大塊! 估唔到配埋麻辣,個味道咁搭喎! 麻辣唔算好勁味,算係小辣過癮果種,既食到麻辣既香又有花膠既鮮! 好食!講返個邊爐先,打邊爐最緊要緊係最重要個湯底啦! 酒鍋最出名既係"香港原創五格鍋", 老公鐘意食芫茜,所以點左個"巨無霸芫茜鍋"! 有幾"巨無霸"? 真多芫茜到估你唔到,大概係一座山咁高…好勁多啊正! 我地呢個係四格鍋,分別有清湯牛腩 (無花無假,有4-5舊牛腩同豬紅架,而且係靚腩唔肥,落埋芫茜落去個湯清得黎好香) + 番茄薯仔豬骨 (誇到呢
正!
巨無霸芫茜鍋
我地呢個係四格鍋,分別有清湯牛腩 (無花無假,有4-5舊牛腩同豬紅架,而且係靚腩唔肥,落埋芫茜落去個湯清得黎好香) + 番茄薯仔豬骨 (誇到呢,細細格鍋有一大舊豬骨,落足料,番茄味濃) + 喇沙海鮮 (海鮮有2隻大青口,n隻蝦! 絕對唔係急凍海鮮,全部都好新鮮,配上香濃既喇沙,特別鮮味) + 最後有四川麻辣鍋 (好辣既我最like呢個,麻辣味好地道,勁度有小至中辣,過癮!
掛架頂級安格斯牛頸脊
火鍋料啦! 必叫"掛架頂級安格斯牛頸脊"! 呢個絕對係酒鍋既招牌菜! 就係見到d friend食過影相,見到好amazing,所以急不及待要點! 一片片牛掛係架上真係好靚,自然相機先食! 牛肉切得好薄,係鍋裡灼酌已經食得,好嫩好滑! 配喇沙海鮮鍋既味就最match!
和牛丸
另外火鍋食牛牛又點少得牛丸呢? 不過呢度既牛丸真係好special! 原來係和牛丸黎架! 初先咬落去覺得好硬,咬唔開咁! 不過大力咬落去,真係"好好好好……彈"啊! 原來唔係硬啊,係粒牛丸真係好彈,所以咬落去果下既口感勁澎湃! 威力大到令我諗起套戲既"瀨尿牛肉", 真係打乒乓波都得
牛肉配麻辣湯底就最正,麻辣又彈撇yummy!
花竹蝦
海鮮呢,我點左花竹蝦! 一盤大蝦上碟好壯觀! 大盤冰底,每隻蝦都用竹籤插著,隻隻都好生猛,仲識郁架! 夠晒新鮮!
花竹蝦
花竹蝦既口感,真係同普通蝦好同架,一節節既紋路好靚,牙肉彈牙又新鮮,而且膏好甜! 好正! 配清湯底可以食到原汁原味,推介!
黃金響玲
something special仲有店員介紹既響鈴! 初先心諗,響鈴就響玲啦,有幾special呢? 原來店員話呢個係酒鍋特有既黃金響玲! 哇…勁邪惡啊!
黃金響玲
原來係響鈴包紫菜+鹹蛋黃,所以件響鈴既size係平時見既1.5倍,大大件,勁實淨! 咬落去有紫菜既香,仲有滿滿既鹹蛋味! 真係好好好滿足! 黃金響鈴配番茄鍋就最正! 滿滿的吸晒番茄味,好食!
沙薑雞餃
其他仲有叫左"沙薑雞餃", 好特別…黑色既皮包住既餃真係第一次試,不過配清湯食會好味d,可以食到沙薑既香味!
冰巢豆腐
至於我最愛既冰巢豆腐,我當然都會點啦!剛好有4粒,呵…可以每個鍋落一粒!吸晒每個鍋既精華! 真係好好食!
蔬菜拼盤
至于蔬菜拼盤呢,d菜都好fresh,最特別既係有雨衣甘南,都係第一次試!
lychee energizer
不過今次打邊爐無叫到啤酒,我地叫左兩杯特飲…peach on the beach + lychee energizer, 有幾fresh喎!幾好!

呢餐真係食得好飽飽啊!
和牛丸
沙薑雞餃