2014-12-03 3900 瀏覽
今日係小女子生日~聰明o既我梗係扮哂唔知要去邊度食飯啦其實自從知道jamie會o係香港開店,無論其他人點彈都係一定要黎試下架喇不過聽到太多傳言,又難book,book完又要等,walk in更加唔洗講,先至驚驚因為今日我地兩個都攞左假,為左早d黎到,仲特登好早就食lunch5點半到,初時見到另一邊有lift,但原來搭lift上到去唔係reception,所以必須要o係另一個門口入,上兩層電梯被安排坐最入o既位置,成間野燈光都係偏暗,枱上面會有小蠟燭圖中o既黑板係精選推介,menu上面冇架!條餐巾令我有做賊仔o既衝動...不過樓下其實有得賣架!仲有其他餐具同食譜,粉絲們記得要去睇下~上圖係standard menu,唔算勁多野揀,另外就係英文唔好或者對食材名唔熟悉o既人就會有d難度喇踏入12月已經有christmas menu,貼心地有$500同$350餐牌任君選擇唔洗一頸血!坐低冇耐靚仔waiter就埋黎細心介紹有d乜野精選食品,詳細介紹,唔怕聽唔明~starter就少少地揀左焗菇,入面仲有芝士,食落唔會好漏,芝士煙韌,唯獨是d菇偏咸記得墊底o既music bread要同d菇一齊食靚仔
今日係小女子生日~聰明o既我梗係扮哂唔知要去邊度食飯啦

被安排坐最入o既位置,成間野燈光都係偏暗,枱上面會有小蠟燭
圖中o既黑板係精選推介,menu上面冇架!
條餐巾令我有做賊仔o既衝動...不過樓下其實有得賣架!
仲有其他餐具同食譜,粉絲們記得要去睇下~
唔洗一頸血!
baked chestnut mushroom
記得墊底o既music bread要同d菇一齊食

靚仔waiter話係因為芝士而變得咸左,本身冇落鹽咁話
fresh green
side dish又唔想食沙律,要個熟菜黎食下,d炸蒜片香到呢~~
燒鱸魚
main方面因為大人想食魚,於是要左呢個special燒鱸魚
出奇地連個魚腩都唔係好油,成條魚清得哂,只係用刀叉食魚就有點兒...
墊底o既粒粒粉口感好得意,旁邊o既蕃茄仔酸酸甜甜剛好~
魚肉好滑,燒得正好,而且唔會黏住魚骨,好耐都冇食過整得咁好食o既魚!!
慢煮豬腩肉
呢個都係special之一;聽到豬腩肉或者會覺得好肥,而呢個豬腩肉係捲成一圈,中間有蘋果蓉,提子乾同一d香草.切落去易散,即係d肉唔韌,豬皮脆脆,好似食緊厚切薯片咁
重點係冇油膩感,亦唔會重味
去到最後d蘋果蓉有少少食唔哂,十分飽~
melon colada & lavanada
飲品都係special,本來仲諗住佢冇乜非酒精o既野我就飲水算數
點知呢杯野又幾開胃~~
左邊白白地o既係melon colada,即係pina colada o既蜜瓜版本
右邊紅紅地係lavanada,靚仔waiter話係自家製薰衣草糖漿+橙汁+青檸汁製成,酸酸地真係幾清新,而且仲清楚飲得出薰衣草味,冇呃人架!
每一道菜靚仔waiter都會埋黎問下有冇咩意見,都好少見有餐廳咁做喇~

估唔到埋單又冇o個d所謂fine dining咁貴,都係普通西餐價錢,又有咁好o既service,十分滿意~~
題外話/補充資料: 埋單時可以自由選擇tips金額,10%,12.5%,15%,而tips會落waiter袋(都有得0% o既...),所以如果service好,點都俾返10%人地啦!
2014-12-02
生日