La Parrilla Steakhouse

Weekend過咗大館買手工藝品,之後就去咗斜對面嘅一間朋友介紹嘅阿根廷餐廳食午餐。之前世界盃其中一則花邊新聞就係話阿根廷🇦🇷運咗900kg嘅肉比球隊食用,搞到我嗰排都日日想食asado!不過香港食阿根廷菜嘅餐廳唔多,同朋友傾開,佢就介紹呢間La Parrilla Steakhouse,餐廳喺大館附近,唔算難搵。Lunch性價比幾高,$198到$298任君選擇,已經有齊appetizer, main, side and drink!前菜我哋揀咗Empanada de Came Criolla同Melted Provolone Cheese。Empanada即係餡餅,每件均由大廚即叫即製,炸到金黃色酥香嘅外皮包住富香料味嘅免治牛肉、洋蔥,加上酸辣番椒番茄salsa。另一道前菜Melted Provolone Cheese就係配上烤麵包,鐵盤上嘅芝士烤至半融,味偏鹹香,配酒一流!Milanesa Napolitana就係酥炸牛扒上面再鋪上火腿、芝士同蕃茄,再擠少少檸檬汁,口感同味道都非當豐富,有炸物嘅香脆加上拉絲芝士同蕃茄嘅配味,不過炸牛扒就比較有咬口。重頭戲烤肉嚟啦!Rump Steak

Melted Provolone Cheese
Empanada de Came Criolla

Milanesa Napolitana

重頭戲烤肉嚟啦!Rump Steak足足有350g好厚身,長盤一上枱即肉香四溢,推薦三成熟,外層烤到焦香內嫩,牛扒咬落juicy又有嚼勁,肉味濃!烤肉以鹽作簡單調味,可以根據自己口味配六款醬料,個人超推薦chimichurri醬,微酸又惹味,同烤肉超夾!
Rump Steak

Sides今次就叫咗Garlic and Parsley Skinny Fries同Cajun Spiced Sweet Potato Fries,份量幾多,香脆可口!

Home Made Churros 外皮超脆內餡偏軟身,配以特製焦糖牛奶醬,又香又滑唔太膩,係會上癮嘅味道!

Dulce de Leche Alfajores就係傳統嘅夾心餅,鬆化餅乾入面夾有焦糖牛奶醬,配咖啡好正!

平時鐘意食南美菜、墨西哥菜嘅朋友不妨嚟試下同樣豪邁奔放又美味嘅阿根廷菜式!
Melted Provolone Cheese
Empanada de Came Criolla