2020-06-24 240 瀏覽
今日約咗朋友嚟旺角傾心事,佢提議去朗晴坊 5/F 呢間新開嘅「YA! YA! YA! Burger & Bar」,原來是間集餐廳與酒吧於一身的特色小店。店內地方不大,不過環境真的不錯,微黃燈光配上浪漫氣氛,給人一種好舒服嘅感覺,加上以不同形狀酒杯砌製成的燈飾,輕鬆中顯時尚!趁人客不多,問准店員,在入面行了一圈,原來餐廳盡頭仲有間可以容納多人的 VIP 房。聽店員講,餐廳設有 wifi、卡拉 OK 及包場、包房等服務,另外亦有房間套餐供應,套餐包各種美食,例如生蠔、刺身、焗田螺、啤酒等,而且Order 套餐仲免收加一服務費,啱曬同朋友來歡聚或慶祝生日。餐廳主打漢堡,另外亦有晚市套餐、前菜、生蠔、串燒、炭燒海鮮、刺身、小食等供應。我哋揀咗兩個特色漢堡同半打炭燒蒜蓉生蠔。食漢堡包又點可以無啤酒陪襯?原來餐廳有好多酒精飲品供應,我哋點揀咗 Pure Blonde 蘋果酒 ($22)  同藍妹啤酒 ($28) 各一瓶,支 Apple Cider入口有香濃的蘋果味,酒精濃度只有 4.2%,非常清爽,好啱女士飲用。兩個漢堡接著送上,漢堡包可以配薯條或薯角,我哋每樣揀咗一款。先試下呢款邪惡芝士黑松露安
兩個漢堡接著送上,漢堡包可以配薯條或薯角,我哋每樣揀咗一款。先試下呢款邪惡芝士黑松露安格斯牛肉漢堡 ($78),漢堡即叫即製,用料超足,除了主角安格斯牛肉外,仲有半溶芝士,番茄、蔬菜同黑松露。包面外脆內軟,食落口感好豐富,牛肉十分香口,咬下去更爆肉汁,配埋金黃的薯角吃,夠曬惹味!
至於呢款邪惡芝士菠蘿安格斯牛肉漢堡 ($78),材料基本上同先前嗰款漢堡係一樣嘅,只不過將黑松露換成菠蘿。漢堡扒富肉香味,而且醃得剛好,咬下去極 Juicy,番茄和蔬菜也夠新鮮,加上酸甜菠蘿片,清新醒胃。薯條唔算好粗身,但係薯味好濃,值得一試!
另外呢客炭燒蒜蓉生蠔 ($98)  亦非常美味,蠔肉相當厚,蠔味頗重、味道鮮甜,配上蒜蓉同孜然來燒,香口又有嚼頭。
食完咁多邪惡嘅食物,梗係要點番杯花茶嚟消下滯,餐廳有三款花茶供應,揀咗杯陳皮山楂洛神花茶 ($20),味道酸酸甜甜,開胃又解膩。今次朋友真係無介紹錯,有機會會同屋企人嚟試下。