平時燒肉就食得多,咁啱近排天氣都幾凍,一於就打返次邊爐先🍲。不過喺沙田想搵間好食嘅火鍋店其實都幾難,更何況係喺新城市廣場哩邊。好在有朋友介紹,話之前食過新城市一期七樓哩間方叔叔火鍋,都幾唔錯下,服務夠貼心周到,食物質素又幾好,推薦我去試返餐。既然講到咁吸引,就擇日不如撞日,就除夕夜嗰晚去啦,食飽之後就可以去倒數,fit曬!😉搭𨋢上到七樓之後發現好多人,好多鋪頭出面都排曬長龍🤯。方叔叔火鍋店自然亦都唔例外,我地行到過去都係要喺門口拎飛等位。睇黎下次要早d上網book位先,walk-in始終都係要預時間等嘅啦,節日假期更加唔洗講,點都要等多陣🥹。不過好在入面d客都食得快,我地喺出面個草坪嗰度行左一陣,兜完個星光花園之後再等多十幾分鐘就有檯。入到去坐低之後即刻就有糖水食,好正!啱啱先至行完星光花園,有d口渴,食返少少潤肺潤喉嘅嘢就啱曬我啦!d雪耳都好多,好足料🤤食完碗糖水之後我地就即刻揀湯底同埋嗌嘢食,基本上我鍾意食嘅都有喔!鴨血啦,墨魚滑啦,黃喉啦,鵝腸啦等等等等,好多選擇🤩雖然無響鈴,不過佢地哩度有佢地自家製的特色[炸豆皮]。其實即係炸腐竹,不過真係好好味。放入個鍋煮左一分鐘之後食落口嗰

雖然無響鈴,不過佢地哩度有佢地自家製的特色[炸豆皮]。其實即係炸腐竹,不過真係好好味。放入個鍋煮左一分鐘之後食落口嗰個口感都幾好,唔會腍到散曬,係可以夾起黎放入口慢慢嚼下,細細品嚐嗰種,豆香味🈶️👍🏻

————————————————————————

講下d嘢食先!

[鵝腸]同[黃喉]我地煮左大概三四十秒就夾起黎食。黃喉好爽口,鵝腸又唔肥喔,都好唔錯,下次黎都繼續嗌返哩樣黎食先。

[墨魚滑]都好好味,好彈牙,可以feel到喺新鮮手打先至整得出咁靚嘅墨魚滑嗰種,已經mark入我的喜愛清單中☑️

[鴨血]好嫩!哩個最推介,唔會煮到爛曬,有少少入口即化嗰種口感,放入辣鍋煮五至十分鐘就食得,正!

[毛肚]就唔洗點講啦,火鍋必點,淥個十幾秒就即刻食得,又香又脆,有咬口👍🏻

————————————————————————

食完之後門口仲有薄荷糖同埋搓手液,仲有個除味機添!可以玩下轉下辟下身上d火鍋味,哩個幾好喔!整體服務我覺得可以同海底撈一揮🫡