2020-10-31 154 瀏覽
本身朋友生日係諗住食四川野點知我唔記得咗book位,唯有揀第間食甘岩諗起每次去親尖沙咀亞士厘道食嘢都見到依間野要排隊,咁今日就黎試吓啦!預約咗7:30去到等咗5分鐘左右就可以入去楚,我入去嘅時候都已經差唔多滿場,我哋今日嗌左四樣嘢食,半隻燒鵝,黃金蝦多士,鵝油炒菜心,甜薯蜜椒牛柳粒,椒鹽鮮魷,先由小食嘅黃金蝦多士講起,細細舊充滿鹹蛋黃嘅香味同埋蝦蓉喺入邊真係超級香口入面啲蝦用仲係好彈牙嗰隻,唔係話好重粉半隻燒鵝比我想像中大碟好多,我哋三個人都食唔晒,依度嘅燒鵝嘅皮係十分酥甩香口,有一定嘅厚度,燒鵝嘅皮係燒鵝嘅靈魂重點, 10分佢都有9分,不過燒鵝既肉相對地比較少,一舊燒鵝基本上來講一半係肥膏一半係肉,唔知係咪俾人夾硬養肥嗰種,冇乜運動所以咁肥😂😂😂,我男朋友係完全唔食肥膏,所以佢覺得呢個燒鵝就麻麻哋啦,我同另外一位朋友都覺得7分既!鵝油炒菜心又香又林又甜,會比一般嘅菜心更加香甜薯蜜椒牛柳粒甜得黎有黑椒中和左,吾會太甜太流,牛柳粒系安格斯所以吃落去好嫩吾會好多根阻軟身!不過好細碟,牛柳粒份量都相對較少!148蚊黎講吾太抵食椒鹽鮮魷大家千祈唔好試,同一般出面嘅完全唔同佢個份係好厚身嗰種,類

入面啲蝦用仲係好彈牙嗰隻,唔係話好重粉

鵝油炒菜心又香又林又甜,會比一般嘅菜心更加香

椒鹽鮮魷大家千祈唔好試,同一般出面嘅完全唔同佢個份係好厚身嗰種,類似吉列豬扒嗰種粉,食落去個口感係好多粉好硬咁樣,但係入面嗰鮮魷係新鮮既,而且完全沒有椒鹽味,只能靠喼汁搭夠一下,搞到淨咗一半喺度😭
2020-10-30
  • 黃金蝦多士