2019-07-01 837 瀏覽
今日係久違既私影,大家都玩得好開心,夜晚join食飯個陣,朋友提意荷里活廣場有間係食蒸籠料理既日本餐,所以大家都話去試下。因為係星期日夜晚8點左右,前面都排左11個位,始終係繁忙時段,我地大約等左半個鍾度就可以入坐啦。餐廳算係開放式,場內中間有一個好似樹形既裝飾,上面掛左好多燈同石獅子掛件,好有沖縄既風格,入口處仲放左餅櫃放左造型好可愛既冬甩,睇落好吸引😃😃因為第一次黎食,想試一啲特別既食物,見到一份有包蒸籠料理,鍋物,一杯飲品同冬甩都係82蚊起,所以我同朋友都係叫左冬甩甜品定食。我叫個份胡麻花撈面配蜜糖芥末醬豚鍋肉定食,仲有一杯凍黑糖檸檬茶,佢既糖水係分上既,因為黑糖本身係好甜,所以我只係落左半着糖水,飲落個味道同茶都幾夾,不過檸檬可能唔夠新鮮有啲苦味有少少可惜,整體都幾好既😊😊定食到既時候我首先試左個豚鍋肉,蜜糖芥末醬食落去只有芥末味,完全食唔到有蜜糖味,豚肉食落口感還可以接受,係豚肉下面既椰菜煮到有少少老,不過都食得出菜本身既甜味,同埋有豚肉既鮮味,個鍋總算合格。🐻到食蒸籠料理胡麻花撈面,啱啱打開蓋個陣,撈面上面既木魚花係度扭下扭下好得意🥰🥰睇等一眼個陣好似厚身啲既豉油炒伊面,不
今日係久違既私影,大家都玩得好開心,
夜晚join食飯個陣,

到食蒸籠料理胡麻花撈面,啱啱打開蓋個陣,
撈面上面既木魚花係度扭下扭下好得意🥰🥰
睇等一眼個陣好似厚身啲既豉油炒伊面,
不過食落口個陣有一陣好似芝麻醬既香味,
然後再黎就係一味粉既辣味,
雖然唔係好辣但係好野味,
食落口好煙韌而且彈牙,🤤🤤🤤
有啲似加左日本年糕既手打烏冬咁,
非常讚👍👍👍!
如果落油唔好咁重手既話會更好!
所以我係到9分👏👏👏(10分滿分)

到最後既跟餐甜品,海鹽焦糖冬甩雪糕,
睇落去個賣相好靚,見到碟邊紫色奶油物體好好奇試左啲,原來係紫薯🤤!食落口好滑,
好夠紫薯味,有少少粗粒,
唔似係用粉溝出黎,
似係用新鮮紫薯整出黎咁,牛乳雪糕好香牛乳味,不過唔係好夠滑,仲有啲冰粒。😗
個冬甩睇黎先係成個甜品既主角,
切左一小件點左焦糖醬食,個冬甩有少少鹹,
食落個口感好似食緊啱啱個撈面咁,好煙韌,
唔會覺得油膩,加上焦糖既香味非常夾,
但焦糖我自己覺得多啲,偏甜左少少。☺️

哩個餐份量方面係足夠既,
埋單3個人200幾蚊一啲都唔貴,
應該會再黎既。😄😄
我最推薦係胡麻花撈面比鍾意食辣既朋友😄😄
2019-06-30
$88 (宵夜)
  • 冬甩
  • 胡麻花撈面