Odelice! (蘭杜街)

2017-11-22 707 瀏覽
上星期六同友人喺灣仔附近行完街, 打算搵間餐廳食晚飯, 行行下見到呢間小店, 細細間, 佈置簡單, 適合靜靜地傾下計食下嘢, 於是就一齊拍板揀左呢間餐廳試下, 可能6點半左右時間尚早, 只有兩枱食客, 我哋睇完餐牌先發現係食法國菜, 最後我哋揀左一個前菜小食, 兩個主菜, 一個甜品 😋😋前菜小食係"生薑檸檬吞拿魚"本身自己唔太好食生嘢, 但友人鍾意食魚生, 所以就點左, 但出乎意外地我覺得唔錯,可能個汁酸酸哋, 唔覺有魚腥味, 平時少食魚生都啱食~ 第一道主菜係"雜錦海鮮意式扁面"因為有幾款面食, 我哋就問店員邊款好味, 佢就推介左呢款, 佢話自己勁鍾意食, 我食完都勁鍾意😍😍 我本身偏愛辣嘢同扁面, 所以已經冇得輸, 加上呢個面既煙靭度同埋濃而不酸既蕃茄汁, 真心覺得好味, 10個推介~第二道主菜係"美國安格斯羅西尼菲力牛排"我比較鍾意食淋身juicy既牛排, 叫左5成熟, 但呢度既5成熟感覺似出面既7成熟, 牛排偏硬同乾左少少, 配埋鵝肝一齊食好啲, 因為鵝肝軟身同多油, 可以中和返, 墊底個薯蓉有薯仔粒, 食完都幾飽肚下~ 每餐都不能少既甜品係"Banana Caramel Ic

前菜小食係"生薑檸檬吞拿魚"
生薑檸檬吞拿魚

第一道主菜係"雜錦海鮮意式扁面"
雜錦海鮮意式扁麵

第二道主菜係"美國安格斯羅西尼菲力牛排"
美國安格斯羅西尼菲力牛排

每餐都不能少既甜品係"Banana Caramel Ice Cream Crepe", 好味!!!
新鮮香蕉+雲尼拿雪糕+焦糖醬已經係完美既組合, 加上 Crepe煎得好香, 推介~
Banana caramel ice cream crepe

*法國菜普遍價錢貴同細份, 呢間價錢中等, 份量偏大份, 適合想300-400蚊食返餐法國菜既吃貨同胞~!
2017-11-18
生薑檸檬吞拿魚
雜錦海鮮意式扁麵
美國安格斯羅西尼菲力牛排
  • Mixed seafood linguine 雜錦海鮮意式扁麵
  • Banana Caramel Ice Cream Crepe