2017-09-06 1287 瀏覽
食Outback 嘅 lunch 對於住市區嘅人嚟講可能係一件容易嘅事,但係對於我呢d元朗人嚟講就真係有d山長水遠。今次終於等到新商場開,可以食下d連鎖式食店。之前睇完早場出到嚟已經見到呢間鋪頭有好多人排隊,本身都唔係好明點解會咁多人,上網一睇先發現原來佢係有lunch set,而且對比晚餐係平d嘅,所以吸引左好多人排隊試新野。今日為左試佢嘅lunch set,我特登早d起身過去食,免得一陣到左食飯時間要有排等。當然今日早左起身梗係好順利可以頭輪用膳啦,不過鋪頭嘅入座已經有7成,應該好多人都同我一樣有相同嘅諗法諗住食頭輪唔駛等位。佢嘅Lunch menu都算係幾多選擇,lunch set 包埋餐湯、沙律及飲品。當然除左飯意粉三文治佢仲有ribs同埋牛扒,不過我唔習慣一大早就食咁多肉,所以都係叫三文治同埋飯試試先。落完order之後先上左黑糖包先,有食過Outback都知佢有黑糖包食,不過我無食過lunch我唔知原來lunch 都有黑糖包。黑糖包外脆內軟而且仲係熱嘅,保持到一定嘅水準!Lunch set 有餐湯同埋沙律,佢一次過上晒附近所有枱嘅湯同沙律,香港人真係好有效率,總之就係落左o

Lunch set 有餐湯同埋沙律,佢一次過上晒附近所有枱嘅湯同沙律,香港人真係好有效率,總之就係落左order無耐就開始有野食。
今日嘅餐湯係粟米湯,而沙律就無咩特別,都係一般嘅西餐沙律。食完包,飲完湯再食埋沙律,未食主菜已經飽左一半喇!

飲完湯之後都等左一段時間先上主菜,大概因爲太多食客廚房唔能夠短時間內應付到。終於等左一陣主菜終於上場。
香辣燒蝦飯除左有燒蝦之外,仲配埋辣肉腸一齊炒飯。飯嘅味道有d似西班牙炒飯,佢嘅辣肉腸都算幾辣,蝦亦都算大隻,感覺無將貨就價。
香辣燒蝦飯

至於香草意大利牛肉三文治就真係有d驚喜!佢個三文治雖然要成舊水,不過食落又真係覺得值得嘅。佢用嚟做餡嘅牛肉雖然唔係一塊扒,但係同樣食到係有肉汁同有牛味。諗住佢用嚟做三文治應該會用無咁靚嘅牛,但係食落又唔覺wor!
包入面加左芝士,芝士已經係半溶嘅狀態。牛肉本身唔差,牛肉加芝士令我諗起漢堡包,當然佢係靚牛肉嘅漢堡包,不過今次換左用意大利香菜包夾住。
食材本質素唔差,所以廚師都唔需要用太多調味料醃肉已經覺得好好食。三文治隔離有d酸菜,味道都唔錯,可以解下膩!
意大利香草牛肉三文治

雖然佢嘅lunch set 唔算係平,不過間唔中一次半次去商場食好西又點可以唔試新野呢?下次再嚟試下其他嘅 set lunch,或者等多人d試埋佢嘅扒或者ribs 先。
2017-08-20
意大利香草牛肉三文治