餐廳: Tai O Lookout
資訊:

2018-09-20 1591 瀏覽
呢個假日想同老公去搵間酒店食個靚下午茶,結果見天氣好,走咗入大澳食。佢嘅下午茶好抵食,好似200幾蚊就有afternoon set for 2。餐廳地點比較遠,但沿途的景色好靚,由於星期六日所以只可以wall in。我哋兩個去到嘅時候都唔需要等位,好快就安排到入座。餐廳環境好靚,有好多玻璃,好似身處一個小溫室,放眼望出去都係山同海。餐廳係環保餐廳,只有小風扇加少少冷氣,但坐定定左個人就會覺得涼。紫貝天葵加蜜糖,攪勻之後好好飲。三文魚嘅份量都算多,但法包唔夠脆口呢個係蝦醬豬頸肉法包,蝦醬味得出之餘又唔會太咸,幾特別。左到右:雞屎滕茶果(唔夠軟熟)、合桃酥、迷你蛋撻(唔夠熱,曲奇皮唔夠脆)左:水果撻(撻皮好林)右:紫貝天葵芝士蛋糕(上面係紫貝天葵啫喱,下面係芝士蛋糕)中間好似係蝦醬雞翼不過一野已經食咗😂

紫貝天葵加蜜糖,攪勻之後好好飲。

三文魚嘅份量都算多,但法包唔夠脆口

呢個係蝦醬豬頸肉法包,蝦醬味得出之餘又唔會太咸,幾特別。

2018-07-20
  • 大澳紫貝天葵芝士餅