2020-06-11
餓火鍋餓了很久,今日有機會行開荃灣,醒起大鴻輝上面有間一鍋堂,係我心目中最穩陣嘅火鍋放題,食物質素穩定,更加唔會漏單,叫幾多,嚟幾多,夠晒均真入座前先揀選湯底,每次都眼花撩亂,事關有成十幾款咁多,每次我都會諗今日食咩為主題,再配合一個啱口味嘅湯底店方好細心,每檯都準備好口罩套,方便客人保護口罩,亦用上即棄木筷子,更加衛生。行一圈拎飲品,發覺有唔少特別適合火鍋嘅飲料,例如薄荷烏龍茶,碟豆花茶,而我今日就揀咗冰糖燉檸檬,味道既酸帶甜,幫助消化,特別開胃湯底到了,豐富而濃郁嘅蕃茄湯底,搭配牛尾極重嘅牛肉粒,味道酸酸甜甜易入口之餘又帶點肉香,配合肉食特別適合揀咗個218嘅套餐,可以叫安格斯牛小排,牛肉味濃郁之餘,入口嘅質地亦都好嫩滑,有口感有味道,油花分布均勻,肉質夠鮮紅除咗食牛之外,海鮮亦都係我最愛,尤其是係一碟四隻嘅爽口彈牙大蝦,以放題質素來講,呢度海蝦嘅質素真係冇得輸,好難得肉質煮完仍然保持結實,蝦頭飽滿,有蝦膏,必食之選繼續上海鮮,有白鱔片任食,放落湯底灼幾灼,保留了白鱔油脂感豐厚嘅口感,魚肉又軟又棉而皮帶煙靱咬口,一啖食盡兩個層次另外叫了一個蝦滑,用鮮蝦打成,仍能保持彈牙口感炸魚皮不
另外叫了一個蝦滑,用鮮蝦打成,仍能保持彈牙口感
炸魚皮不可缺少,夠香脆已經無敵。食火鍋,落竹笙完全可以吸收湯底嘅精華,整個湯底嘅味道同竹笙混而為一,通常我都係打咗一半之後先落,等佢可以盡吸湯底精華
除咗牛肉,仲食得落嘅話,豚肉片都不可錯過,肉質比較爽口,有一種清淡而深刻嘅肉鮮
巨型蟹柳真夠巨型,塑造得有如一疏疏嘅蟹肉,唔會剩係得團粉,有質素嘅蟹柳
要食菜嘅話,喺雪櫃裏面有唔同款式嘅蔬菜任攞,有經典嘅唐生菜油麥菜,仲有菠菜同羽衣甘藍,喺雪櫃裏面夠晒新鮮
臨離開之前記得食埋呢杯乳酪,冰涼清甜可以清一清口腔,最適合嘅飯後甜品
兩個人埋單四百幾蚊,絕對物有所值