2021-11-01 1918 瀏覽
今鮨位於中環士丹利街,提早咗2星期預約1點半時段嘅壽司枱位,接電話嘅職員會簡單詢問有冇指定師傅同埋由咩渠道知道今鮨呢間壽司店。我今次係第一次食,所以無指定師傅。店舖位於商場一樓一個小小嘅舖位,入面大概容納20位。1點半入座時有3枱人食緊野,並唔滿座,所以想食Lunch嘅朋友都可以試下walk-in 。✨廚師發板壽司13貫:左口魚 配細葱 池魚 配紫蘇花帆立貝 配竹炭障泥烏賊不得不提呢件烏賊壽司,口感非常黏糯,十分難忘。金目鯛富山灣蝦仔師傅特別強調要一啖過咁食,超級鮮甜!秋都魚味道濃郁,擺喺第七道壽司十分妥當,感覺到重頭戲要開始。海膽唔記得咗問師父喺日本邊度出產嘅海膽,顏色靚味濃,入口即溶,分量超多!呢件個人認為都係要一啖過咁食!中拖羅赤鯥油脂重,肥美,燒過之後更帶出魚油香。右口魚裙邊油脂極重,入口即溶。筋子最後一件喺吞拿魚蓉配紫蘇葉手卷。今餐omakase 圓滿結束✨Lunch omakase會有沙律、麵豉湯、同甜品/咖啡。原本以為13件會唔夠飽,身為細胃人嘅我有8成飽,好滿足!今餐有一個小遺憾,就係book咗壽司枱,但係師傅竟然唔係喺我哋枱前面整,而係去咗隔離枱前面🤣唔係好明白,因為

廚師發板壽司13貫:

左口魚 配細葱

池魚 配紫蘇花

帆立貝 配竹炭

障泥烏賊

不得不提呢件烏賊壽司,口感非常黏糯,十分難忘。

金目鯛

富山灣蝦仔

師傅特別強調要一啖過咁食,超級鮮甜!

秋都魚

味道濃郁,擺喺第七道壽司十分妥當,感覺到重頭戲要開始。

海膽

中拖羅

赤鯥

油脂重,肥美,燒過之後更帶出魚油香。

右口魚裙邊

油脂極重,入口即溶。

筋子

最後一件喺
吞拿魚蓉配紫蘇葉手卷。

今餐omakase 圓滿結束✨

今餐有一個小遺憾,就係book咗壽司枱,但係師傅竟然唔係喺我哋枱前面整,而係去咗隔離枱前面🤣唔係好明白,因為隔離枱係冇人坐,如果我哋可以坐隔離枱嘅話會更好