2019-10-19 418 瀏覽
朋友介紹銅鑼灣有間whisky club開左年幾, 私隱度幾高而且同一般酒吧唔同依度行高檔路線, 話今晚食完飯帶我去飲杯野傾下計。門外昏暗燈光下spot light照住門牌, 打開門入去第一眼就被後面一大排酒櫃吸引左目光。依度有bar枱, 有梳化座位另外仲有經過一條旋轉樓梯上去既露天area, 好可惜今晚落住微微雨, 如果唔係係哩個夜景位飲野一定夠哂chill。另外依度仲放左pokertable比member玩, 幾特別依度係無winelist既, 調酒師會問客人想大概要d咩野, 再為客人調製飲品, 所以想知自己帶比人係咩感覺, 你可以答調酒師:唔知。今晚調酒師就較左杯Mojito比我, 但係做法同平時飲開有d唔同, 依杯既薄荷葉打到碎哂, 令成杯mojito外觀透明感突出而且薄荷味相對更出更清香。依度既四方冰粒都係佢地自己cut, 冰塊唔會溶得咁勁又夠哂冰凍。依杯Whisky sour就係朋友既, 面層有蛋白, 飲落幼滑而且甜甜地, 幾特別。底下既3張啤牌係luckydraw, 我地兩杯野飲total 6張牌, 如果3隻同花或者同number, 就會free多杯野飲比客人, 我地好幸

依杯Whisky sour就係朋友既, 面層有蛋白, 飲落幼滑而且甜甜地, 幾特別。底下既3張啤牌係luckydraw, 我地兩杯野飲total 6張牌, 如果3隻同花或者同number, 就會free多杯野飲比客人, 我地好幸運咁中左
所以bartender再炮製左一杯自創未命名既酒比我地試下。

依杯飲落甜度低d相對酒味濃d, 有淡淡檸檬香, 吞左之後會有少少薑味既餘韻, 好特別!

依度飲野除左環境靚又舒服之外, 仲可以望住bartender點樣精心為自己準備既酒, 好睇又好飲
2019-10-13