2018-05-23 1141 瀏覽
登龍街日式料理林立 各間過江龍互相爭寵 使出渾身解數希望博得食客青睞 今日就決定試下呢間「奈良上釜」的日式釜飯專門店釜飯——係日式煲仔飯,用一個傳統小鍋,加入米,高湯、醬油、味醂等調味,再鋪上不同配料烹煮的米飯料理。做法很簡單,只須20分鐘香噴噴的鍋飯就做好了。奈良上釜提供多款釜飯,各種海鮮魚類甚至和牛釜飯都有提供,以定食上枱。另有多款單點小食可供選擇。兩年前係金澤食過一次鯛魚釜飯,魚質滑溜的程度簡直永世難忘!所以今日見到有期間限定的櫻花祭的兩款桜の海釜めし,都係用上桜鯛魚,決定要試!!桜の海釜めし($268)配有櫻花蝦櫻鯛鮟鱇魚肝釜飯簿切櫻鯛刺身 有六厚片 肉質彈牙鯛魚湯 茶碗蒸前茶漬物三大件櫻鯛 魚肉厚身滑溜 拍得住我係金澤食個個!釜飯的鮮味突出,口感硬度剛好!蟹盛($298) 大大個蟹蓋上枱 一揭開係大量蟹膏,蟹肉同魚籽 撈匀食 每一啖飯都被蟹膏的鮮味包住 好好味另外配有長腳蟹腳同長腳蟹天婦羅整體水準高 價錢合理!i will be back!

桜の海釜めし($268)

配有櫻花蝦櫻鯛鮟鱇魚肝釜飯
簿切櫻鯛刺身 有六厚片 肉質彈牙

鯛魚湯 茶碗蒸前茶漬物

三大件櫻鯛 魚肉厚身滑溜
拍得住我係金澤食個個!釜飯的鮮味突出,口感硬度剛好!
蟹盛($298)

大大個蟹蓋上枱 一揭開係大量蟹膏,蟹肉同魚籽
撈匀食 每一啖飯都被蟹膏的鮮味包住 好好味
另外配有長腳蟹腳
同長腳蟹天婦羅

整體水準高 價錢合理!i will be back!
2018-05-22
  • 蟹盛